Projektledare inom digital omställning
För dig som vill ha en nyckelroll och vara längst fram i den tekniska utvecklingen av samhället, fastigheter och städer. Du möjliggör nya digitala tjänster och effektiviserar gamla.
Utbildningen ger dig en unik bredd och spetskompetens för att driva digitala förändringar med fokus på hållbarhet. Du får hög förståelse för teknologier som AI, AR och IT-säkerhet och din kompetens efterfrågas inom nästan alla branscher.
Vad är en Digital transformationsledare?
Yrkesrollen Digital transformationsledare är väldigt bred och behövs inom de flesta branscher och verksamheter för att hantera, driva och genomföra förändringar och hållbarhetsprojekt, med fokus på områden som AI, IoT, AR, IT-säkerhet och andra framväxande teknologier. Särskilt behov finns dock framförallt inom samhällsbyggnad, industri samt teknik och tillverkning.
Vad gör en Digital transformationsledare?
Du projektleder, förändringsleder och beteendeförändrar verksamheter och människor. Du utför nuvärdesanlyser för samtliga discipliner samt utvecklar och implementerar strategier för digitalisering och hållbarhetsarbete. Kort sagt, du möjliggör nya digitala tjänster, effektiviserar gamla och bygger framtidens samhälle.
Vilka är de tre fokusområderna för en transformationsledare?
Medan traditionella förändringsmodeller ofta behandlar alla förändringsprojekt på samma sätt, kräver transformationsförändring ett unikt förhållningssätt. Det kräver att man tar sig an tre kritiska fokusområden samtidigt: innehåll, människor och process.
Det finns stor efterfrågan på personer med erfarenhet av att leda förändringsprojekt, implementera nya processer och optimera arbetsflöden. Denna trend speglar den ökade vikten av digital transformation i många branscher där effektivisering och teknologisk utveckling är avgörande för att bibehålla konkurrenskraft.
Utvecklar och driver digitaliseringen
Digitaliseringen möjliggör nya, effektivare och bättre arbetssätt. Den påverkar allt från planering och bygglovsfrågor till optimering av fastigheter och hela städer. Som Digital transformationsledare ser du till att dessa förändringar genomförs på bästa sätt.
Förändringar mot tidigare omgångar av YH-programmet
• Samtliga tekniska kurser har utbildningsmoment som innefattar AI för det aktuella ämnet. AI är på frammarsch inom de flesta yrkesområden, men är en direkt påverkande faktor för en Digital transformationsledare.
• En extra kurs på 25 YH-poäng i AI är tillagd – Artificiell Intelligens i Samhället.
• Kursen Förändrings- och projektledning förlängs med 5 YH-poäng.
• Examensarbete blir 5 YH-poäng längre.
• LIA är 20 Yh-poäng längre och innehåller i nya versionen även tydliga utbildningsmoment med de globala hållbarhetsmålen 9, 11 och 12, som direkt anknyter till programmets yrkesroll.
• Kursen Energieffektivisering, driftoptimering och hållbar utveckling blir 5 poäng kortare.
1500 personer behövs
Digitaliseringen är här för att stanna och med fler saker som går att mäta, styra och koppla upp, ökar även behovet av att hitta personal med rätt utbildning. Kompetensbehovet växer över alla branscher. Bland annat kommer det bara i Sverige behövas minst 1 500 personer som ansvarar för digitalisering av fastigheter och städer de närmaste åren.
”De som går utbildningen nu får en riktig kickstart.” Patrik Sjöstrand, Digital Transformationsledare på Afry
SMART City
En av pusselbitarna du lär dig är SMART City. En smart stad utnyttjar digitalisering och ny teknik för att göra livet bättre för människorna och näringslivet. Vägen dit går genom innovation, öppenhet och uppkoppling. Du håller i taktpinnen.
Kompetens som utbildningen ger:
- Kunskap att lösa sammansatta problem inom kombinationen offentliga organisationer och marknadsstyrda organisationer.
- Kunna driva digitala transformationsprojekt med fokus på hållbarhet.
- Ha en övergripande bild över verksamheten eller organisationen.
- Kunna projektleda.
- Utveckla och implementera strategier för digitalisering och hållbarhetsarbete.
- Förstå uppbyggnad av IT-nätverk och IT-infrastruktur.
- Insatt i relevant lagstiftning inom hållbarhet och digitala verksamheter (bl.a Agenda 2030).
- Kunna hantera nya teknologier, såsom ex. AI, AR, VR, digitala tvillingar.
- Förståelse om IT-säkerhet.
- Förändringsleda och beteendeförändra verksamheter och människor.
- Utföra nuvärdesanalys för samtliga discipliner.
EU och Agenda 2030
EU driver en aktiv digitaliseringsagenda och för att nå upp till ställda direktiv krävs den kompetens som utbildningen Digital transformationsledare ger. Även FN:s globala mål gör att behovet av kompetensen är stor för att klara kraven och lagarna.
Efter avslutad utbildning har du följande kunskaper:
1. Specialiserade kunskaper inom såväl teoretisk och praktisk digital transformation inom alla teknologiområden samt fördjupade kunskaper i FN:s hållbarhetsmål, samt andra styrande lagar och direktiv ex. NIS2 och CER.
2. Kunskaper om och överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden såsom Industriell automation, IT arkitektur, Fastighetsautomation, Smart Grid, Smart City, produktion, förvaltning, underhåll, ekonomi, Augmented Reality, Artificiell intelligens, digitala tvillingar m.m..
3. Kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom teoretisk och praktisk pedagogik, förändringsledning och anpassning till nya affärsmodeller, med hållbarhetsfokus.
4. Kunskaper om digitalisering, inklusive användning av AI-verktyg och automatisering för att effektivisera och förbättra arbetsprocesser inom digital transformation med olika fokus avseende discipliner och teknologier, inom digitaliseringsprocessen med särskilt fokus på hållbarhet
Praktikperioder
Ungefär 25 procent av studietiden gör du praktik på olika företag inom branschen. Detta ger dig en bra inblick i yrket och en chans att skapa kontakter som kan leda till jobb efter examen. LIA-perioderna är på heltid och sker oftast på plats hos företagen. Många arbetsgivare finns i storstäderna, så om du bor på en mindre ort kan det vara nödvändigt att resa. Tänk på att du kan behöva ett utdrag från belastningsregistret när du söker din LIA-plats.
Det här YH-programmet har även YH-Flexplatser
YH-Flex är en helt ny utbildningsform och vänder sig till dig som redan har kunskaper om innehållet i ett YH-program. Du kan då få tillgodoräkna dig dina tidigare kunskaper och hoppa över vissa kurser i YH-programmet och ändå få en full examen. Läs mer under knappen YH-Flex som du hittar överst på denna sida.
Kvalitetsauktoriserad
Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här.
Nära samarbete med branschen
John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp.
YH-utbildningen är kostnadsfri
Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).
Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.
John Ericsson Institutets Yh-program och korta Yh-kurser bedrivs med tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan
Yrkesroller efter examen
- Digital transformationsledare
- Digitaliseringsansvarig
- Digitaliseringsstrateg
- Förändringsledare
- Processkonsult
- Projektledare
Här berättar Patrik Sjöstrand, Transformationsexpert på Afry, mer om utbildningen