Digital transformationsledare

Yh-program 1,5 år 365 Yh-poäng
Distans
73 v heltid
Terminsstart aug 2025. Ansökningsperiod: 3 feb-4 maj, 2025.
Utbildningsledare: Ulrika Delin ulrika.delin@jei.se
Antagningsfrågor: Tel: 020–10 33 80 (mån, ons, fre: 10.00-12.00) antagning@jei.se

Projektledare inom digital omställning

För dig som vill ha en nyckelroll och vara längst fram i den tekniska utvecklingen av samhället, fastigheter och städer. Du möjliggör nya digitala tjänster och effektiviserar gamla.

Utbildningen ger dig en unik bredd och spetskompetens för att driva digitala förändringar med fokus på hållbarhet. Du får hög förståelse för teknologier som AI, AR och IT-säkerhet och din kompetens efterfrågas inom nästan alla branscher.

Vad är en Digital transformationsledare?

Yrkesrollen Digital transformationsledare är väldigt bred och behövs inom de flesta branscher och verksamheter för att hantera, driva och genomföra förändringar och hållbarhetsprojekt, med fokus på områden som AI, IoT, AR, IT-säkerhet och andra framväxande teknologier. Särskilt behov finns dock framförallt inom samhällsbyggnad, industri samt teknik och tillverkning.

Vad gör en Digital transformationsledare?

Du projektleder, förändringsleder och beteendeförändrar verksamheter och människor. Du utför nuvärdesanlyser för samtliga discipliner samt utvecklar och implementerar strategier för digitalisering och hållbarhetsarbete. Kort sagt, du möjliggör nya digitala tjänster, effektiviserar gamla och bygger framtidens samhälle.

Vilka är de tre fokusområderna för en transformationsledare?

Medan traditionella förändringsmodeller ofta behandlar alla förändringsprojekt på samma sätt, kräver transformationsförändring ett unikt förhållningssätt. Det kräver att man tar sig an tre kritiska fokusområden samtidigt: innehåll, människor och process.

Det finns stor efterfrågan på personer med erfarenhet av att leda förändringsprojekt, implementera nya processer och optimera arbetsflöden. Denna trend speglar den ökade vikten av digital transformation i många branscher där effektivisering och teknologisk utveckling är avgörande för att bibehålla konkurrenskraft.

Utvecklar och driver digitaliseringen

Digitaliseringen möjliggör nya, effektivare och bättre arbetssätt. Den påverkar allt från planering och bygglovsfrågor till optimering av fastigheter och hela städer. Som Digital transformationsledare ser du till att dessa förändringar genomförs på bästa sätt.

Förändringar mot tidigare omgångar av YH-programmet

• Samtliga tekniska kurser har utbildningsmoment som innefattar AI för det aktuella ämnet. AI är på frammarsch inom de flesta yrkesområden, men är en direkt påverkande faktor för en Digital transformationsledare.
• En extra kurs på 25 YH-poäng i AI är tillagd – Artificiell Intelligens i Samhället.
• Kursen Förändrings- och projektledning förlängs med 5 YH-poäng.
• Examensarbete blir 5 YH-poäng längre.
• LIA är 20 Yh-poäng längre och innehåller i nya versionen även tydliga utbildningsmoment med de globala hållbarhetsmålen 9, 11 och 12, som direkt anknyter till programmets yrkesroll.
• Kursen Energieffektivisering, driftoptimering och hållbar utveckling blir 5 poäng kortare.

1500 personer behövs

Digitaliseringen är här för att stanna och med fler saker som går att mäta, styra och koppla upp, ökar även behovet av att hitta personal med rätt utbildning. Kompetensbehovet växer över alla branscher. Bland annat kommer det bara i  Sverige behövas minst 1 500 personer som ansvarar för digitalisering av fastigheter och städer de närmaste åren.

”De som går utbildningen nu får en riktig kickstart.” Patrik Sjöstrand, Digital Transformationsledare på Afry

SMART City

En av pusselbitarna du lär dig är SMART City. En smart stad utnyttjar digitalisering och ny teknik för att göra livet bättre för människorna och näringslivet. Vägen dit går genom innovation, öppenhet och uppkoppling. Du håller i taktpinnen.

Kompetens som utbildningen ger:

  • Kunskap att lösa sammansatta problem inom kombinationen offentliga organisationer och marknadsstyrda organisationer.
  • Kunna driva digitala transformationsprojekt med fokus på hållbarhet.
  • Ha en övergripande bild över verksamheten eller organisationen.
  • Kunna projektleda.
  • Utveckla och implementera strategier för digitalisering och hållbarhetsarbete.
  • Förstå uppbyggnad av IT-nätverk och IT-infrastruktur.
  • Insatt i relevant lagstiftning inom hållbarhet och digitala verksamheter (bl.a Agenda 2030).
  • Kunna hantera nya teknologier, såsom ex. AI, AR, VR, digitala tvillingar.
  • Förståelse om  IT-säkerhet.
  • Förändringsleda och beteendeförändra verksamheter och människor.
  • Utföra nuvärdesanalys för samtliga discipliner.

EU och Agenda 2030

EU driver en aktiv digitaliseringsagenda och för att nå upp till ställda direktiv krävs den kompetens som utbildningen Digital transformationsledare ger. Även FN:s globala mål gör att behovet av kompetensen är stor för att klara kraven och lagarna.

Efter avslutad utbildning har du följande kunskaper:

1. Specialiserade kunskaper inom såväl teoretisk och praktisk digital transformation inom alla teknologiområden samt fördjupade kunskaper i FN:s hållbarhetsmål, samt andra styrande lagar och direktiv ex. NIS2 och CER.

2. Kunskaper om och överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden såsom Industriell automation, IT arkitektur, Fastighetsautomation, Smart Grid, Smart City, produktion, förvaltning, underhåll, ekonomi, Augmented Reality, Artificiell intelligens, digitala tvillingar m.m..

3. Kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom teoretisk och praktisk pedagogik, förändringsledning och anpassning till nya affärsmodeller, med hållbarhetsfokus.

4. Kunskaper om digitalisering, inklusive användning av AI-verktyg och automatisering för att effektivisera och förbättra arbetsprocesser inom digital transformation med olika fokus avseende discipliner och teknologier, inom digitaliseringsprocessen med särskilt fokus på hållbarhet

Praktikperioder

Ungefär 25 procent av studietiden gör du praktik på olika företag inom branschen. Detta ger dig en bra inblick i yrket och en chans att skapa kontakter som kan leda till jobb efter examen. LIA-perioderna är på heltid och sker oftast på plats hos företagen. Många arbetsgivare finns i storstäderna, så om du bor på en mindre ort kan det vara nödvändigt att resa. Tänk på att du kan behöva ett utdrag från belastningsregistret när du söker din LIA-plats.

Det här YH-programmet har även YH-Flexplatser

YH-Flex är en helt ny utbildningsform och vänder sig till dig som redan har kunskaper om innehållet i ett YH-program. Du kan då få tillgodoräkna dig dina tidigare kunskaper och hoppa över vissa kurser i YH-programmet och ändå få en full examen. Läs mer under knappen YH-Flex som du hittar överst på denna sida.

Kvalitetsauktoriserad

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här.

Nära samarbete med branschen

John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp.

YH-utbildningen är kostnadsfri

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma.  Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.


John Ericsson Institutets Yh-program och korta Yh-kurser bedrivs med tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan

Yrkesroller efter examen

  • Digital transformationsledare
  • Digitaliseringsansvarig
  • Digitaliseringsstrateg
  • Förändringsledare
  • Processkonsult
  • Projektledare

Här berättar Patrik Sjöstrand, Transformationsexpert på Afry, mer om utbildningen

Innehåll

Digital transformationsledare

365 Yh-poäng

Agenda 2030 och hållbar utveckling

25p / 5v

Den studerande ska genom kursen få specialiserade kunskaper och färdigheter i hur organisationer kan maximera sitt bidrag till Agenda 2030 och hållbar utveckling.

Artificiell intelligens i samhället

25p / 5v

Den studerande ska genom kursen få en övergripande introduktion till AI och dess inverkan på olika samhällssektorer samt specialiserade kunskaper om grundläggande begrepp inom AI, inklusive maskininlärning och datahantering, samt praktisk användning av AI-verktyg och teknologier för att driva innovation, använda AI som hjälpmedel för att förbättra/effektivisera affärsprocesser.

Automation - process, IOT och smarta fastigheter

50p / 10v

Kursen syftar till att eleven utvecklar kunskaper om och förståelse för hur den digitala transformationen sker genom en teknisk förflyttning. För att kunna förstå och utveckla industriautomation,process och IoT krävs en holistisk vy (kunskap i att se helheter) för att kunna föreslå förändringar och förbättringar för att bemöta den samhällsomfattande digitala transformationen som pågår.

Målet med kursen är att studenten ska ges en djupgående och holistisk kunskap och förståelse för att kunna utveckla Industrin och industriella processer med teknisk förflyttning, genom grundläggande kunskap om och i befintliga process- och industrisystem, av den nya teknikutvecklingen som accelereras av digitaliseringens drivkrafter samt arbetssätt och verktyg kopplat till teknisk förflyttning.

Energieffektivisering, driftoptimering och hållbar utveckling

20p / 4v

Kursens syfte är att behandla hållbar utveckling kopplat till energieffektivisering in samhällsbyggnadsområdet.

Målet med kursen är att studenten ska utveckla kunskaper om hur resursanvändningen påverkar miljön samt förmåga att arbeta systematiskt och strukturerat med att minska klimatpåverkan.

Examensarbete

25p / 5v

Den studerande ska lösa ett sammansatt yrkesrelaterat problem genom att tillämpa och kombinera förvärvade kunskaper, färdigheter och kompetenser.

Fastighetsautomation

20p / 4v

Den studerande ska genom kursen få specialiserade kunskaper om hur styr- och reglerteknik används för att styra och kontrollera fastighetstekniska system, samt utveckla en helhetsförståelse för styrning, reglering och övervakning av tekniska installationer och system – därtill förmåga att optimera integrerade system för att uppnå ökad energieffektivisering.

Förändrings- och projektledning

25p / 5v

Den studerande ska efter avslutad kurs ha kunskaper om och färdigheter i att leda struktur-kultur- och organisationsförändringar kopplade till digital transformation.

IT - infrastruktur, nätverk och IT-säkerhet

40p / 8v

Den studerande ska genom kursen utveckla grundläggande kunskaper om och förståelse för informationsteknikens grunder för att förstå samband mellan verksamhetsbehov, digitala funktioner och tekniska IT-lösningar.

Kompetensportfölj och hållbar utveckliing

10p / 2v

Den studerande ska genom kursen få en allmänkunskap om arbete med hållbarhetsfrågor och värdegrund inom branschen och faktorer som påverkar.

LIA

60p / 12v

Den studerande ska få förståelse för samt utveckla kunskap om yrkesrollen och de arbetsuppgifter som hör till. Efter genomförd LIA ska den studerande redovisa sina erfarenheter och reflektera över dem både skriftligt och muntligt. Under LIA ligger fokus på att den studerande ska få stöd av en handledare på LIA-platsen och lära sig om branschen, yrkesrollen och arbetsuppgifterna. Den studerande ska under handledning eller med viss handledning utföra arbetsuppgifterna.

Plattformar

35p / 7v

Den studerande ska genom kursen utveckla specialiserad kunskap om och förståelse i skillnader mellan olika integrations- och systemplattformar, dess uppbyggnad och varför man behöver olika typer av plattformar beroende på vilken typ av projekt som ska genomföras.

Smart City

30p / 6v

Den studerande ska genom kursen utveckla kunskaper om och förståelse för hur en smart stad använder informations- och kommunikationsteknik (IKT) för att förbättra effektiviteten i verksamheten, dela information med allmänheten och tillhandahålla en bättre kvalitet på statlig service och medborgarnas välfärd.

Behörighet

Behörig till utbildningen är den som har:
1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Grundläggande behörighet
Behörig att antas till utbildningen är den som:

• avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
• har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
enligt punkt 1,
• är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
behörig till motsvarande utbildning,
• genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet

Yrkeserfarenhet: Utöver grundläggande behörighet krävs dokumenterad yrkeserfarenhet 1 år heltid inom:
Tekniska Installationer inom bygg-, fastighet eller industri
eller
Tekniska system eller IT-plattformar
eller
Digitala IT-projekt
eller
Erfarenhet av förändringsledning eller förändringsarbete
Är du osäker på om du uppfyller kraven. Lämna in din ansökan så kontaktar vi dig.

Saknar du full behörighet?
Ansök även om du inte uppfyller alla behörighetskraven. Du kan komma in på utbildningen via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot. Vi kan då göra en individuell bedömning om du kommer att klara av utbildningen.  Läs mer här>>

Terminstider

År 2024-2025
Start              Slut               Veckor           YHP
2024-08-12   2025-01-10   22                  110
2025-01-13   2025-06-27   24                  120
2025-08-11   2025-12-12   18                  90

År 2025-2027
Start              Slut               Veckor           YHP
2025-08-25   2026-06-19   43                  215
2026-08-17   2027-03-12   30                  150

 

Distansupplägg

UPPLÄGG DISTANS
Innehåll: Se innehåll ovan
YH-poäng: 320 Yh-poäng
Längd: 1,5 år

Utbildningen

Utöver lärarledda och handledarledda sessioner, innehåller utbildningen liveföreläsningar, flipped classroom, gruppdiskussioner och material för självstudier. Vår distanspedagogik bygger på aktivt deltagande och samarbete mellan dig och utbildarna.

Teknik

För att delta i distansutbildningen behöver du:

  • En modern dator med fungerande kamera helst en laptop (vid fysiska träffar)
  • Hörlurar med mikrofon
  • Tillgång till bredband (minst 10 Mbit/s)
  • En ostörd plats för studier och onlinemöten under dagtid
  • Möjlighet att studera på heltid (upp till 40 timmar per vecka, inklusive lärarledda sessioner, gruppdiskussioner och självstudier)

Fysiska träffar

Det kommer att vara cirka 2-4 obligatoriska träffar/dagar under utbildningen. Dessa träffar planeras i samarbete mellan utbildningsledare och arbetslivet. Exakta datum kommer att meddelas när du har börjat utbildningen. Tänk på att träffarna kanske inte sker i din geografiska närhet samt att övernattning kan komma att vara aktuellt (dessa kostnader (resor/övernattning och uppehälle) bekostar den studerande på egen hand).

Kombinera med jobb?

Utbildningen sker på heltid. Om du har ett extrajobb som inte är nära kopplat till din utbildning, kan du inte räkna arbetet som LIA-praktik. Då måste du vara beredd på att ta tjänstledigt/ledigt för att kunna genomföra LIA-perioderna på heltid.

Självdisciplin

Distansstudier ger stor flexibilitet, men det kräver också att du är bra på att planera din tid. Du måste ha god självdisciplin, kunna planera din tid och hålla koll på viktiga datum för lektioner, tentor och inlämningar.

LIA (Lärande i arbete)

LIA innebär att du gör praktik på en arbetsplats. Tänk på att söka LIA-plats tidigt, gärna redan när du börjar din utbildning. I första hand ansvarar du själv för att ordna en LIA-plats även om du kommer få stöd av din utbildningsledare och skolan i din LIA-process. För att kunna genomföra din LIA behöver du frigöra tid för att vara på din LIA-plats på heltid. Även om utbildningen bedrivs på distans så bör LIA-praktiken helst göras på plats.  Bor du på en liten ort där det saknas företag eller organisation som har din framtida yrkesroll får du vara beredda att veckopendla/flytta.

Grupparbeten

Det förekommer arbete i grupp med gemensamma uppgifter och att det krävs aktivt deltagande i dessa.

Utbildningsledare

Varje YH-program har en utbildningsledare som hjälper och stöttar dig under hela utbildningen, från start till examen. Utbildningsledaren fungerar också som en länk mellan dig och utbildarna.

YH-Flex

Ansökan öppnar i mars 2025

YH-Flex vänder sig till dig som redan har kunskaper om innehållet i ett YH-program (ca 50 %). Genom att du får tillgodoräkna dina tidigare kunskaper kan du hoppa över vissa kurser i YH-programmet och ändå få en full examen.

Kostnadsfritt
Alla YH-Flexplatser på vår skola är kostnadsfria. Eventuella kostnader för studielitteratur kan förekomma.

CSN?
Ja. Våra långa YH-program och korta YH-kurser berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN). OBS. Du får bara CSN för de kurser som du läser, inte för de du får tillgodoräkna dig.

Omställningsstudiestöd?
Du kan självklart ansöka om det nya omställningsstudiestödet. Det är till för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Omställningsstudiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön (upp till ett maxbelopp) dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. Alla våra YH-program och korta YH-kurser berättigar till att ansöka om Omställningsstudiestödet. Läs mer om omställningsstudiestödet här.

Lärare och föreläsare?
Medieinstitutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningarnas ledningsgrupper.

LIA-praktik?
I de långa YH-programmen ingår cirka 30 procent praktik på branschföretag. Där får du omsätta dina kunskaper i verkligheten. Har du jobbat länge i branschen och uppfyller det du ska lära dig på dina praktikperioder kan du få tillgodoräkna dig praktiken och slipper genomföra den. Men det är en fantastisk möjlighet att få nya kontakter och bredda ditt branschnätverk. Majoriteten av våra studenter får jobberbjudanden på sina praktikperioder.

Tycker du att det verkar svårt och krångligt?
Skicka dina frågor och funderingar till yh-flex@elevera.org

Så här går det till att ansöka om en YH-Flexplats Distans

  1. Fyll i en kompetenskartläggning. Du hittar den här under. Hittar du inte din utbildning så finns det tyvärr inga YH-Flexplatser på den. Fyll i kartläggningen noga och klicka på klar/skicka in.
  2. Därefter, om du anses ha betydande kunskaper som motsvarar ungefär 50 procent av hela utbildningen, får du besked om du kan söka YH-Flexplats. Det gör du genom att klicka på knappen Ansök här, på utbildningens sida. tänk på att du måste kunna styrka uppgifterna i kompetenskartläggningen med relevanta intyg och betyg.
  3. Det kan också vara så att våra utbildningsledare kontaktar dig för validering, dvs genomgång, bedömning och vilka kurser du behöver komplettera med för att få en fullständig examen.
  4. Har du för få kurser som du kan tillgodoräkna så uppmanas du att lämna in en Sen anmälan om din utbildning fortfarande är öppen.

Kompetenskartläggning För Digital transformationsledare

Kommer snart


 

Ansökan

Frågor: antagning@jei.se

Vi samarbetar med bland andra
AFRY / Akademiska Hus / Balder AB / Bygg vesta / Castellum / COOR / Einar Mattsson AB / Fasticon / Fastpartner / Gunnar Karlsén / Hedström & Taube / HSB / Hufvudstaden / Jernhusen / Mi Casa / Nabo / Newsec / Planima / Primär AB / Riba AB / Riksbyggen / Sefast AB / Spetsudden / Sustend AB / Sveriges Fastighetsförvaltning / Värmex / Vasakronan / Wallenstam / Willhem AB / WSP /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på John Ericsson Institutet, orgnr. 556701-9699 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata