Produktion och effektivisering
En bred utbildning som bland annat ger dig kunskaper om energiproduktion, hållbarhetslösningar och energieffektivisering. Behovet av energiingenjörer är mycket stort över hela Sverige.
Som Energiingenjör har du en aktiv roll i att driva energiomställningen åt rätt håll och minska klimatpåverkan. Eftersom behovet av mer effektiva energisystem är högst upp på agendan så är yrkesrollen mycket efterfrågad.
Vad lär man sig på utbildningen?
Utbildningen fokuserar på teoretisk och praktisk optimering av energiproduktions-processer, hållbarhetslösningar och energieffektivisering. Det handlar om allt från att använda förnybar energi till att göra energianvändningen mer effektiv, samt att producera energi och distribuera den.
Mycket hög efterfrågan på Energiingenjörer
Sverige har ambitiösa mål att minska utsläppen med 63% fram till 2030 jämfört med 1990. Målet är att ha noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045 och sträva efter negativa utsläpp därefter. Det är en av anledningar varför det är stor brist på Energiingenjörer.
Under de kommande tre åren så behövs cirka 8 000 tekniker och Energiingenjörer anställas. Det finns särskilt stor efterfrågan på ingenjörer med kunskap om förnybar energi, energieffektivisering och hållbarhet.
Kompetensbristen finns verkligen i branschen. Yrkeshögskola med praktik är det optimala och det är där vi tar in väldigt många till denna typen av arbete, säger Cecilia Schön, konsultchef på Fasticon.
Agenda 2030
Agenda 2030 leder sannolikt till fler projekt inom området och ökar behovet av energiingenjörer. Strängare krav på energianvändning i olika branscher och verksamheter innebär också att energiingenjörer behövs för att hitta sätt att effektivisera energianvändningen och minska klimatpåverkan.
Utbildningen ger följande kunskaper
- Djupa kunskaper inom teoretisk och praktisk optimering av energiproduktionsprocesser, hållbarhetslösningar, och energieffektivisering är kärnan i rollen som energiingenjör.
- Förståelse och insikter i närliggande yrkes- och kompetensområden, inklusive klimat- och miljöteknik, termodynamik, samt ekonomi och affärsutveckling.
Exempel på yrkesroller efter examen
- Energiingenjör
- Energirådgivare
- Energisamordnare
- Energispecialist
- Energistrateg
- Projektledare inom hållbara energisystem
Utbildningen sker på distans
Utbildningen sker på distans med fyra fysiska träffar.
Det här YH-programmet har även YH-Flexplatser
YH-Flex är en helt ny utbildningsform och vänder sig till dig som redan har kunskaper om innehållet i ett YH-program. Du kan då få tillgodoräkna dig dina tidigare kunskaper och hoppa över vissa kurser i YH-programmet och ändå få en full examen.
Så här går det till att söka YH–Flex
Praktikperioder
Du gör praktik på någon av de ledande företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk.
Kvalitetsauktoriserad
Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här.
Nära samarbete med branschen
John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp. Utbildningen är framtagen i samarbete med: Trelleborgs Energi, Trityr Energi AB, Sweco, Riksbyggen, AFRY, Mitthem, Wilhem, Semcon, Bravida, Akademiska hus, Solör Bioenergi, Poseidon Bostads AB, Allemia, Canmera Comfort, Newsec, Adven, Fasticon Kompetens AB, Coor Service Management AB, Cowi AB, Arvidsjaur Energi AB, Vasakronan, Fastighets AB Balder, Bredablick Förvaltning.
YH-utbildningen är kostnadsfri
Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).
Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.
John Ericsson Institutets Yh-program och korta Yh-kurser bedrivs med tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan