Planera, utföra och samordna
Du får kunskaper och praktisk kompetens inom områdena miljö och hållbarhet med inriktning mot bygg- och fastighetsbranschen. Behovet av yrkesrollen är enormt stort.
Vad gör en miljö- och hållbarhetssamordnare ?
Som miljö- och hållbarhetssamordnare tar du ansvar för att miljöaspekterna integreras smidigt och effektivt i byggprojekt och vid förvaltning av befintliga fastigheter. Genom att planera, driva och övervaka miljöfrågor blir du en viktig länk för att säkerställa att samtliga krav och hållbarhetsmål uppfylls genom samtliga projektets faser.
Materialhantering och återbruk
Ditt arbete inkluderar även materielinventering för att analysera och bedöma projektens miljöpåverkan. Du identifierar möjligheter till hållbarhetsåtgärder som återbruk och återanvändning av byggnadsmaterial. Vidare tar du dig an markförhållanden och utför noggranna byggvarubedömningar för att säkerställa att materialval och konstruktion håller hög miljöstandard.
Genom att kombinera kunskaper inom miljö, projektledning och byggnadsteknik blir du en eftertraktad specialist som kan driva och implementera hållbarhetsaspekter i byggprojekt och förvaltning av fastigheter.
Vad innehåller utbildningen?
Du får bland annat kompetens inom materialkunskap, inre miljö, installations- och energiteknik samt hållbart byggande. Kursinnehållet inkluderar även ämnen som kommunikation, juridik, ledarskap och hållbar utveckling. Utbildningen ger dig den kompetens som krävs för att leda och samordna miljö- och hållbarhetsarbete inom bygg- och fastighetsbranschen.
Det behövs personer som har en mix av kunskaper inom ekonomi, miljö och byggnadsproduktion. Cecilia Cederloo, Marknadsområdeschef Hifab
Vårt program fokuserar på flera viktiga områden:
Ledarskap: du kommer att utveckla ledarskapskompetenser som gör att du kan guida och inspirera andra mot hållbara mål.
Kommunikation: effektiv kommunikation är nyckeln till att påverka förändring. Vi kommer att träna dig i att tydligt och övertygande kommunicera hållbarhetsmål och initiativ både internt och externt.
Miljömanagement: förståelse för miljöpåverkan och hur man effektivt kan hantera resurser är kärnan i vårt program. Du kommer att lära dig strategier för att minimera negativ miljöpåverkan och maximera positiva hållbarhetsresultat.
Projektledning: hållbarhetsprojekt kräver specifik kunskap om projektledning. Du kommer att få verktyg och metoder för att framgångsrikt planera och genomföra hållbarhetsprojekt.
Miljöjuridik: för att vara framgångsrik inom hållbarhetsområdet måste du förstå de juridiska ramverken. Vi kommer att ge dig insikter om miljöjuridik och hur den påverkar hållbarhetsbeslut.
Materialkunskap: Du får bred kunskap om olika material för att skapa en hållbar byggproduktion.
Man behöver en samordnare för miljöfrågorna, som inte bara handlar om certifiering. Utan någon som bevakar alla beställarens krav i ett bygg- eller anläggningsprojekt.” Josefin Svensson, Gruppchef miljömanagement WSP.
Efterfrågad yrkesroll
Det är brist på kompetens inom hela byggbranschen, särskilt efterfrågas personer med kunskaper både inom bygg och hållbarhet. Enligt Ramirentrapporten 2022 rankas hållbarhetsspecialister som den näst mest efterfrågade kompetensen, strax efter bygg- och arbetsledare. En rapport från Fastun om kompetensbehovet 2023-2028 visar att företagen i branschen främst behöver utveckla kompetenser inom energieffektivisering samt miljö och hållbarhet.
Nätverksbyggande
Vår utbildning ger dig möjlighet att skapa viktiga kontakter inom branschen genom samarbete med företag och organisationer. Detta nätverk kan vara ovärderligt när det gäller att söka jobb och främja din yrkeskarriär.
Exempel på yrkesroller efter examen
- Miljö- och hållbarhetskonsult
- Miljö- och hållbarhetsrådgivare
- Miljö- och hållbarhetssamordnare
- Miljö- och hållbarhetsspecialist
Praktikperioder
Du gör praktik på någon av de ledande företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk. JEI finns idag i Stockholm, Göteborg och Malmö och har starka relationer med arbetslivet i dessa regioner. För att säkerställa LIA-platser på distansutbildningen kommer bland annat kontakter som täcker flera FA-regioner, att aktiveras.
Det här YH-programmet har även YH-Flexplatser
YH-Flex är en helt ny utbildningsform och vänder sig till dig som redan har kunskaper om innehållet i ett YH-program. Du kan då få tillgodoräkna dig dina tidigare kunskaper och hoppa över vissa kurser i YH-programmet och ändå få en full examen.
Så här går det till att söka YH–Flex
Kvalitetsauktoriserad
Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här.
Nära samarbete med branschen
John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp. och utbildningen är framtagen i samarbete med: Hedström & Taube, HMB Construction AB, RO Gruppen AB, Peterson och Hanson Byggnads AB, Serneke Sverige AB, Asplunds Bygg, Habitek, GBJ Bygg, Micasa AB, Bjerking, Besqab, Raksystems, NCC, Skanska Sverige AB, WSP,HSB, Hifab, Byggföretagen, Frankgruppen AB, Sefast.
YH-utbildningen är kostnadsfri
Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).
Utbildningen sker på distans
Utbildningen är på heltid 100 %, och sker på distans med fyra fysiska träffar.
Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.
John Ericsson Institutets Yh-program och korta Yh-kurser bedrivs med tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan