Utbilda dig till digital ledare med helhetsansvar

Hela världen förbereder sig för digital omställning men det saknas personer med kompetens att leda arbetet. Nu kommer den första unika utbildningen till Digital Transformationsledare. Men vad innebär det? Patrik Sjöstrand, Transformationsexpert på Afry, reder ut begreppen.

Vad jobbar du med?

– På mitt visitkort står det Digital Transformationsledare på Afry. säger Patrik Sjöstrand.

Vad gör Afry?

– Afry är ett av de största konsultföretagen inom teknikområdet. Vi är ca 17 000 anställda i 100 länder. I Sverige är vi ca 2 500 stycken och jag ingår i avdelningen Digitalization Management. I vår sektion är vi i dagsläget 7 personer med övergripande ansvar för digitalisering inom alla affärsområden och vi skulle behöva bli ett par hundra till. Vår uppgift är att hjälpa våra kunder med digitalisering oavsett vilken verksamhet de bedriver. Vi hjälper allt från små företag till jättar som Öresundsbron och Lunds stad.

Är det stort behov av digitalisering?

– Behovet är enormt. Vi anställer hela tiden. Det är många företag som sysslar med digitalisering, men de är ofta specialiserade på sina små områden som affärssystem, logistik, processhantering etc. Vi på Afry tar hand om allt och har dessutom kompetens att se helheten.

”Jag behöver många fler kollegor. Många, många fler.”

Var i Sverige jobbar du?

– Jag arbetar i hela Norden, utom på Island dit vi inte kommit än. Vi arbetar  med fabriker i Vetlanda, Luleå, Skåne, Norge och Danmark och Åland. Om allt faller väl ut ska min kollega snart ner till Athen och hjälpa dem att digitalisera staden, via har även förfrågningar om att digitalisera vattentillgången i Kalifornien. Jag behöver många fler kollegor. Många, många fler.

Är det roligt jobb?

– Det är så klart jätteroligt och det händer så otroligt mycket inom området hela tiden. Detta är nog det roligaste jag har gjort i hela min karriär. Det är otroligt kreativt och man måste vara lösningsorienterad. Digital transformationsledare är en yrkesroll med stor frihet men ibland med tighta budgetramar och tidplaner.

Vad gör en Digital transformationsledare?

– Det är den centrala rollfiguren i hela transformationsresan. Det är personen som ser till att alla trådar hänger ihop. Allt ifrån It-nätverk, logistik, underhåll, säkerhet, programvaror, hårdvaror. Men det viktigaste är att fokusera på – människor. Kodning och programmering gör andra.

Kan du säga några konkreta exempel?

– Ett tydligt exempel är att kunna ordna en grön våg för räddningstjänster. När räddningstjänsten får larm lägger man ut bästa väg och en signal går ut till alla trafikljus. Eller att brandförsvaret får all info som den behöver för att kunna förbereda sig redan i bilen på väg fram. Hur många zoner brinner, hur är vindriktning och är det fara för omkringliggande fastigheter. Med rätt information och fri lejd kan man kapa många värdefulla sekunder i arbetet med att rädda liv.

– Ett annat exempel är prediktivt underhåll. Man kopplar till exempel upp utrustning i en fastighet som sedan själv talar om när den håller på att gå sönder och systemet kan faktiskt själv beställa nya delar. Energismart och kostnadseffektivt på alla sätt. ”Rätt åtgärd vid rätt tillfälle”.

” Vi ser digitaliseringen som vårt verktyg att rädda planeten.”

Varför ska man jobba med Digital transformation?

– Det är otroligt viktigt och man hjälper till att rädda planeten. Vi brukar skojsamt säga att det är 20-20-20; Det menas att man minskar energiåtgången med 20 %, underhållskostnaderna med 20% och ökar effektiviteten med 20 %. Detta gäller de första åren. När man kommit en bit på väg är det inget ovanligt att det är 50-50-50 som gäller men det vågar man knappt säga.

Vilka branscher kan man jobba i?

– Det är ett ständigt ökande kompetensbehov och det kommer explodera den 1 januari 2025 då de nya EU-direktiven börjar gälla. Till exempel omfattas ca 30 000 befintliga fastigheter av de nya lagkraven. Ett lagkrav som ingen känner till förutom vi som varit med i processen att tolka den nya lagen. Kollar man på industrin och infrastrukturen, så kommer det behövas åtskilliga tusentals kollegor. I dagsläget finns det bara en utbildning som ska täcka det behovet.

Vilka yrkesroller leder utbildningen till?

– Digital transformationsledare är en väldigt bred utbildning. Du kan hoppa in på specialområden men du får även kompetens att ha en övergripande digital koll. Du har förmågan att se helheten. Som Digital transformationsansvarig är du spindeln i nätet. En oerhört spännande roll.

”De som går utbildningen nu får en riktig kickstart.”

Är det olika arbetsuppgifter?

– Yrkesrollen är extremt omväxlande och stimulerande. Ena dagen är du på golvet i en industrilokal, andra dagen sitter du i en ledningsgrupp och diskuterar framtida strategier. Det är ett riktigt framtidsyrke och vi skapar yrkesrollen nu. Det här är den första utbildningen någonsin i Sverige, vi som redan jobbar i branschen är självlärda. De som går utbildningen nu får en riktig kickstart.

Vad tycker du om den nya utbildningen?

– Jag kan varmt rekommendera den här utbildningen. Du räddar världen och tjänar en mycket bra slant. Det är en väldigt eftertraktad yrkesroll med stora karriärmöjligheter. Du reser mycket och träffar många människor. Det är ett mycket stort ansvar men du är med och bidrar till en hållbar industri och infrastruktur. Bra för alla.

Här kan du läsa mer om YH-utbildningen Digital Transformationsledare

 

 

Vi samarbetar med bland andra
AFRY / Akademiska Hus / Balder AB / Bygg vesta / Castellum / COOR / Einar Mattsson AB / Fasticon / Fastpartner / Gunnar Karlsén / HSB / Hufvudstaden / Jernhusen / Mi Casa / Nabo / Newsec / Planima / Primär AB / Riba AB / Riksbyggen / Sustend AB / Sveriges Fastighetsförvaltning / Värmex / Vasakronan / Wallenstam / Willhem AB / WSP /