YH-Flex

En flexibel och snabbare karriärväg

Vill du byta jobb, eller ta stora karriärsteg? Du kanske vill utöka ditt CV eller få högre lön? Oavsett är det YH-Flex det du letar efter. Den vänder sig till dig som redan har kunskaper om innehållet i ett YH-program (ca 50 %). Genom att du får tillgodoräkna dina tidigare kunskaper kan du hoppa över vissa kurser i YH-programmet och ändå få en full examen. Självklart är det kostnadsfritt och berättigar till CSN precis som vanligt. Snabbt och smidigt.

Dessa YH-Flex-platser har vi fått beviljade för 2023

YH-program Ort Platser
Drift- och fastighetstekniker Stockholm 5
Drift- och fastighetstekniker Malmö 5
Fastighetsförvaltare Malmö 5
Fastighetsförvaltare Göteborg 5

Hoppa över de kurser som du redan kan

YH-Flex är speciellt framtaget för dig som jobbar eller har arbetat och nu behöver en examen eller ytterligare spetskunskaper. Du kanske vill kliva uppåt i karriären på ditt nuvarande jobb, eller kanske byta jobb?

Fördelar

• Fyll på med den kompetens du behöver

• Du får examensbevis till ditt CV

• Kostnadsfritt

• Berättigar till CSN

• Berättigar till Omställningsstudiestöd

• Kort och effektivt

• Möjliggör högre lön och nytt jobb

• Lärare från arbetslivet

• LIA-praktik ger kontakt med branschen

Kostnadsfritt

Alla YH-Flexplatser på vår skola är kostnadsfria. Eventuella kostnader för studielitteratur kan förekomma.

CSN?

Ja. Våra långa YH-program och korta YH-kurser berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Omställningsstudiestöd?

Du kan självklart ansöka om det nya omställningsstudiestödet. Det är till för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Omställningsstudiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön (upp till ett maxbelopp) dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. Alla våra YH-program och korta YH-kurser berättigar till att ansöka om Omställningsstudiestödet. Läs mer om omställningsstudiestödet här.

Lärare och föreläsare?

Vi har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningarnas ledningsgrupper.

LIA-praktik?

I de långa YH-programmen ingår cirka 30 procent praktik på branschföretag. Där får du omsätta dina kunskaper i verkligheten. Har du jobbat länge i branschen och uppfyller det du ska lära dig på dina praktikperioder kan du få tillgodoräkna dig praktiken och slipper genomföra den. Men det är en fantastisk möjlighet att få nya kontakter och bredda ditt branschnätverk. Majoriteten av våra studenter får jobberbjudanden på sina praktikperioder.

Tycker du att det verkar svårt och krångligt?

Skicka dina frågor och funderingar till yh-flex@elevera.org 

Här under kan du läsa om hur ansökan går till. Välkommen!

 

Så ansöker du om YH-Flex

Så här går det till att ansöka om en YH-Flexplats

  1. Hitta det YH-programmet som du vill gå. Se om den har YH-Flexplatser (listan finns ovanför detta stycke). Det finns också ett textavsnitt på varje utbildning som har YH-Flexplatser.
  2. Ladda ner en kompetenskartläggning, svart knapp under detta textavsnitt. Fyll i kartläggningen noga och skicka den sedan med alla dina relevanta intyg och betyg (för att din ansökan ska vara giltig) till yh-flex@elevera.org
  3. Därefter, om du anses ha betydande kunskaper som motsvarar ungefär 50 procent av hela utbildningen, blir det ett möte med en av våra utbildningsledare för validering, dvs genomgång, bedömning och vilka kurser du behöver komplettera med för att få en fullständig examen.

Har du frågor eller funderingar på hur det fungerar skickar du dem till: yh-flex@elevera.org

Vad innebär tillgodoräkna?

När vi gör en tillgodoräkning tittar vi på dina faktiska kunskaper, färdigheter och förmågor. Det spelar ingen roll hur du har fått kompetensen. Du kan ha uppnått den genom tidigare utbildning, ditt arbete eller på annat sätt. Din reella kompetensen dokumenteras i form av exempelvis betyg, intyg eller certifikat.

Antagningen

De grundläggande kraven på alla yrkeshögskoleutbildningar är samma. Men många utbildningar har också krav på särskilda förkunskaper och ibland arbetsprov för att bli behörig. Dessa krav hittar du under respektive utbildning under knappen Behörighet.  Det kan också bli kallad till ett urvalsprov om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser.

Vi samarbetar med bland andra
AFRY / Akademiska Hus / Balder AB / Bygg vesta / Castellum / COOR / Einar Mattsson AB / Fasticon / Fastpartner / Gunnar Karlsén / HSB / Hufvudstaden / Jernhusen / Mi Casa / Nabo / Newsec / Planima / Primär AB / Riba AB / Riksbyggen / Sustend AB / Sveriges Fastighetsförvaltning / Värmex / Vasakronan / Wallenstam / Willhem AB / WSP /