Elkraftsingenjör

Yh-program 2 år 410 Yh-poäng
Distans
Studietid: Heltid. 100 %.
Terminsstart aug 2025. Ansökningsperiod: 3 feb-4 maj, 2025.
Utbildningsledare: kommer snart
Antagningsfrågor: Tel: 020–10 33 80 (mån, ons, fre: 10.00-12.00) antagning@jei.se

Utveckla, optimera och underhålla

Som elkraftsingenjör arbetar du med att utveckla, optimera och underhålla elnät och energisystem. Det är en tekniskt avancerad och framtidsinriktad yrkesroll där du bidrar till den gröna omställningen och den hållbara framtiden.

En elkraftsingenjör arbetar med att designa, utveckla, analysera och underhålla elektriska system och utrustning som används för att producera, överföra och distribuera elektricitet. Det är en bred och tekniskt avancerad yrkesroll som spänner över flera områden inom elproduktion och energihantering.

Varför välja denna utbildning?

Efterfrågan på elkraftsingenjörer: Branschen har ett stort behov av elkraftsingenjörer – särskilt nu när den svenska energiinfrastrukturen ska moderniseras. Enligt branschprognoser kommer efterfrågan på elkraftsingenjörer öka kraftigt, och det finns extremt goda chanser till arbete efter utbildningen.

Arbeta med den gröna omställningen: Du kommer att vara en nyckelperson i att utveckla hållbara energilösningar genom förnybar energi och energieffektivisering.

Arbetsmöjligheter: Arbeta i olika branscher som energi, industri, IT, och offentlig sektor och med företag som Vattenfall, ABB, SWECO, Trafikverket, och många fler.

Vilka kompetenser ger utbildningen?

Teknisk expertis: Design och optimering av elkraftssystem, inklusive elnät, transformatorstationer och kraftverk.
Problemlösning: Identifiera och åtgärda tekniska problem och ineffektivitet i elkraftssystem.
Hållbarhet: Implementera energieffektiva och miljövänliga lösningar i elkraftssystem.
Projektledning: Hantera projekt och samarbeta med andra aktörer inom energibranschen.

Här är några av de huvudsakliga arbetsuppgifterna och ansvarsområdena för en elkraftsingenjör:

1. Projektering och design av elkraftssystem

Dimensionering och design av elnät: En elkraftsingenjör ansvarar för att utforma och dimensionera elnät för att säkerställa att de kan hantera den elektriska belastningen och överföra elektricitet effektivt och säkert.
Transformatorstationer och distributionssystem: De designar och optimerar transformatorstationer, ställverk och andra distributionssystem som är centrala för att förse hushåll och industrier med elektricitet.

2. Produktion av elektricitet

Kraftverk och energiproduktion: Elkraftsingenjörer arbetar med att optimera och förbättra produktionen av elektricitet från olika källor, exempelvis från fossila bränslen, kärnenergi eller förnybara energikällor som vind, sol och vatten.
Förnybar energi: En stor del av arbetet kan också innebära att utveckla och implementera teknologier för förnybar energi, såsom solpaneler, vindkraftverk eller biogas.

3. Överföring och distribution

Elnätens drift och underhåll: De övervakar och underhåller elnät för att säkerställa att elektricitet överförs effektivt från kraftverk till användare.
Styrning och kontroll: Elnäten är ofta automatiserade och elkraftsingenjörer arbetar med att utveckla och underhålla system för att styra och optimera flödet av elektricitet genom nätverket.

4. Elkraftsäkerhet och stabilitet

Felsökning och optimering: En elkraftsingenjör identifierar och åtgärdar problem som kan uppstå i systemen, från att det sker en strömavbrott till att systemet inte levererar tillräcklig effekt.
Säkerhet och efterlevnad av regler: De säkerställer att alla anläggningar följer lagar och säkerhetsstandarder och att eldistributionen sker på ett säkert sätt för både människor och miljö.

5. Energieffektivitet och hållbarhet

Effektivisering av energianvändning: Elkraftsingenjörer arbetar med att implementera tekniska lösningar för att minska energiförluster och maximera effektiviteten i både produktionssystem och elnät.
Hållbara lösningar: De bidrar också till att utveckla och implementera mer hållbara och miljövänliga lösningar, exempelvis smarta elnät och integrering av förnybara energikällor.

6. Arbete med avancerad teknologi

Automation och digitalisering: Elkraftsingenjörer jobbar ofta med avancerad teknik som automatisering, artificiell intelligens (AI) och Internet of Things (IoT) för att optimera överföring och distribution av elektricitet.
Smart grids och smarta mätare: Utveckling och implementering av ”smarta elnät” (smart grids), där data från smarta mätare används för att styra och övervaka elförbrukningen på ett effektivt sätt.

7. Forskning och utveckling

Innovationsarbete: För att möta framtida behov av mer hållbara och effektiva energilösningar kan en elkraftsingenjör arbeta inom forskning och utveckling av nya teknologier, exempelvis batterilagringsteknik eller framtida eldistributionsteknologier.

Framtidens elkraftsingenjör

Med den ökade övergången till förnybar energi, elbilar och hållbara energilösningar kommer efterfrågan på elkraftsingenjörer bara att öka. Du kommer att spela en central roll i omställningen till en mer hållbar energiframtid, samtidigt som de ansvarar för att utveckla smartare och mer effektiva elnät.

Sammanfattningsvis är en elkraftsingenjör en viktig aktör i arbetet för en hållbar energiframtid, och denna yrkesroll förväntas bli ännu mer central i takt med att världen fortsätter att elektrifieras och strävar efter att minska sin klimatpåverkan.

Praktikperioder

Ungefär 25 procent av studietiden gör du praktik på olika företag inom branschen. Detta ger dig en bra inblick i yrket och en chans att skapa kontakter som kan leda till jobb efter examen. LIA-perioderna är på heltid och sker oftast på plats hos företagen. Många arbetsgivare finns i storstäderna, så om du bor på en mindre ort kan det vara nödvändigt att resa. Tänk på att du kan behöva ett utdrag från belastningsregistret när du söker din LIA-plats.

Nära samarbete med branschen

John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp.

Denna utbildning är framtagen i samarbete med bland annat AFRY, Broby Spår AB, MyVi AB, Rejlers Sverige AB, Licab AB, Ikonett AB, Crabat AB, SiO Signalteknik AB, Anker AB Spårteknik, RRC Rail AB, Scandinavian Track Group AB (STG), Ramböll, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer (FSJ),Infraservicegroup, Sweco Sverige AB, Heab Entreprenad AB, Byggföretagen, BDX Rail, WSP Sverige AB, Alstom Sverige, Sveab Järnväg, Norconsult AB, Trafikverket.

Kvalitetsauktoriserad

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här.

YH-programmet Elkraftsingenjör är kostnadsfri

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma.  Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.


John Ericsson Institutets Yh-program och korta Yh-kurser bedrivs med tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan.

Kursplan

Elkraftsingenjör

410 Yh-poäng

Anläggningar för produktion och överföring av el

35p / 7v

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen syftar till att ge de studerande kunskaper om anläggningar för produktion och överföring av el, med ett fokus på integration av smarta nät, digitaliseringstekniker och artificiell intelligens (AI). Kursen inför också grundläggande och avancerade principer för elsäkerhet i stora energianläggningar. Målet är att förse den studerande med förmågan att integrera och tillämpa kunskaper om smarta nät och digitalisering i praktiska elkraftssystem.

Automatisering, digitala verktyg och AI för elkraftssystem

30p / 6v

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen syftar till att ge de studerande kunskaper och färdigheter inom modern automatiseringsteknik och användning av digitala verktyg och AI i elkraftssystem, med fokus på att förbättra systemens design, övervakning och styrning samt säkerhet vid automatisering. Målet är att utrusta den studerande med kompetens att effektivisera och säkra elkraftssystem genom automatisering och digitala teknologier.

Elkonstruktion och energilagring

25p / 5v

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen syftar till att kombinera grundläggande principer för elkonstruktion med avancerade kunskaper inom energilagring och integration av förnybar energi, med fokus på att använda CAD-program och AI för att effektivisera utformningen av elsystem. Målet är att göra den studerande skicklig i att designa och implementera integrerade energilagrings- och förnybara energisystem.

Ellära, matematik och beräkningar

20p / 4v

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen syftar till att ge de studerande kunskaper och färdigheter inom ellära och matematiska beräkningar, med ett fokus på praktisk tillämpning inom elektriska kretsar. Målet är att ge den studerande kompetensen att tillämpa matematiska och tekniska principer i praktiska elkraftsprojekt.

Elmaskiner och drivsystem

15p / 3v

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen syftar till att ge de studerande kunskaper och färdigheter inom elmaskiner och drivsystem, med fokus på design, urval och optimering av dessa system samt säkerhetsaspekter i användningen av dessa tekniker. Målet är att utveckla den studerandes kunskaper i design och optimering av elmaskiner och drivsystem för industriella tillämpningar.

Examensarbete

25p / 5v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska lösa ett sammansatt yrkesrelaterat problem genom att tillämpa och kombinera förvärvade kunskaper, färdigheter och kompetenser. Den studerande ska behandla innehåll inom teoretisk och praktisk beredning, projektering och nätplanering av integrerade elkraftssystem på ett sådant sätt att det leder till vidare lärande och professionell utveckling.

Hållbarhet och klimatomställning i elkraft 25

25p / 5v

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen syftar till att ge de studerande en översikt över hållbar utveckling och klimatomställning inom elkraftssektorn, med fokus på energieffektivisering och implementering av hållbara energilösningar. Målet är att ge den studerande kunskap om och verktyg för implementering av energieffektiva och hållbara energilösningar.

Kompetensportfölj och hållbar utveckling

10p / 2v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska utveckla kunskaper om de generella kompetenskraven för yrkesrollen samt förmåga att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling inom LIA, studier och kommande arbete. Den studerande ska genom kursen få en allmänkunskap om värdegrund inom branschen och introduktion till AI och hållbar utveckling.

Kvalitet, miljö och hållbarhetsledning

20p / 4v

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen syftar till att ge de studerande kunskaper och färdigheter inom kvalitet, miljö och hållbarhetsledning, med ett fokus på att integrera dessa aspekter i teknik och produktion. Målet är att utbilda den studerande i att framgångsrikt integrera kvalitet, miljö och hållbarhetsledning i tekniska och produktionsmässiga processer.

Lärande i Arbete 1

50p / 10v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska få förståelse för samt utveckla kunskap om yrkesrollen och de arbetsuppgifter som hör till. Efter genomförd LIA ska den studerande redovisa sina erfarenheter och reflektera över dem både skriftligt och muntligt.

Lärande i Arbete 2

70p / 14v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska få fördjupad förståelse för och ökade kunskaper inom yrkesrollen som elkraftsingenjör. Den studerande utvecklar sin förmåga att självständigt arbeta med relevanta och mer komplexa arbetsuppgifter än under tidigare LIA-perioder.

Projektering av framtidens elkraftsystem

25p / 5v

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen syftar till att ge de studerande kunskaper och färdigheter i projektering, design och optimering av elkraftssystem, med ett fokus på integrationen av förnybara energikällor som sol och vind. Målet är att göra den studerande kapabel att designa framtidssäkra elkraftssystem med integration av förnybara energikällor och smart teknologi.

Projektledning för elkraftsprojekt

20p / 4v

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen syftar till att ge de studerande kunskaper och färdigheter inom projektledning, särskilt anpassade för elkraftsprojekt, med fokus på effektiv hantering av design, utveckling och implementering av elkraftssystem. Målet är att ge den studerande färdigheterna att effektivt leda och hantera komplexa elkraftsprojekt.

Regler, standarder, cybersäkerhet och elsäkerhet

20p / 4v

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen syftar till att ge de studerande kunskaper och färdigheter om regler och standarder som styr elkraftssystem samt en grundlig förståelse för cybersäkerhet och fysisk säkerhet inom området med ett fokus på att säkra kritisk infrastruktur mot cyberhot och fysiska säkerhetsrisker. Målet är att förbereda den studerande för att effektivt hantera och skydda elkraftssystem mot cyberhot under strikt efterlevnad av relevanta regler och standarder.

Teknik och innovation för elkraftsystem

20p / 4v

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen syftar till att ge de studerande förståelse för de senaste teknikerna och innovationerna inom elkraftssystem, med ett fokus på avancerade högspänningstekniker, smarta elnät, AI och integration av förnybar energi. Målet är att framhäva den studerandes förmåga att integrera nya tekniker och innovationer för att förbättra elkraftssystemens prestanda och hållbarhet.

Behörighet

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

  • avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
  • har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
    enligt punkt 1,
  • är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
    behörig till motsvarande utbildning,
  • genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
    eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
    att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet för elkraftsingenjörer

  • Ellära 1 och Matematik 2aeller
  • Fysik 1 och Matematik 2

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot. Läs mer här>>

Distansupplägg

Innehåll: Se lista ovan
YH-poäng: 410 Yh-poäng
Hastighet: Heltid
Längd
: 2 år
Utbildningsstart: augusti 2025

Utbildningen

Utöver lärarledda och handledarledda sessioner, innehåller utbildningen liveföreläsningar, flipped classroom, gruppdiskussioner och material för självstudier. Vår distanspedagogik bygger på aktivt deltagande och samarbete mellan dig och utbildarna.

Teknik

För att delta i distansutbildningen behöver du:

  • En modern dator med fungerande kamera helst en laptop (vid fysiska träffar)
  • Hörlurar med mikrofon
  • Tillgång till bredband (minst 10 Mbit/s)
  • En ostörd plats för studier och onlinemöten under dagtid
  • Möjlighet att studera på heltid (upp till 40 timmar per vecka, inklusive lärarledda sessioner, gruppdiskussioner och självstudier)

Fysiska träffar

Det kommer att vara cirka 2-4 obligatoriska träffar/dagar under utbildningen. Dessa träffar planeras i samarbete mellan utbildningsledare och arbetslivet. Exakta datum kommer att meddelas när du har börjat utbildningen. Tänk på att träffarna kanske inte sker i din geografiska närhet samt att övernattning kan komma att vara aktuellt (dessa kostnader (resor/övernattning och uppehälle) bekostar den studerande på egen hand).

Kombinera med jobb?

Utbildningen sker på heltid. Om du har ett extrajobb som inte är nära kopplat till din utbildning, kan du inte räkna arbetet som LIA-praktik. Då måste du vara beredd på att ta tjänstledigt/ledigt för att kunna genomföra LIA-perioderna på heltid.

Självdisciplin

Distansstudier ger stor flexibilitet, men det kräver också att du är bra på att planera din tid. Du måste ha god självdisciplin, kunna planera din tid och hålla koll på viktiga datum för lektioner, tentor och inlämningar.

LIA (Lärande i arbete)

LIA innebär att du gör praktik på en arbetsplats. Tänk på att söka LIA-plats tidigt, gärna redan när du börjar din utbildning. I första hand ansvarar du själv för att ordna en LIA-plats även om du kommer få stöd av din utbildningsledare och skolan i din LIA-process. För att kunna genomföra din LIA behöver du frigöra tid för att vara på din LIA-plats på heltid. Även om utbildningen bedrivs på distans så bör LIA-praktiken helst göras på plats. Bor du på en liten ort där det saknas företag eller organisation som har din framtida yrkesroll får du vara beredda att veckopendla/flytta.

Grupparbeten

Det förekommer arbete i grupp med gemensamma uppgifter och att det krävs aktivt deltagande i dessa.

Utbildningsledare

Varje YH-program har en utbildningsledare som hjälper och stöttar dig under hela utbildningen, från start till examen. Utbildningsledaren fungerar också som en länk mellan dig och utbildarna.

Terminstider

År 2025-2027
Start              Slut               Veckor           YHP
2025-08-18   2026-06-19   44                  220
2026-08-10   2027-04-30   38                  195

Ansökan

Relaterade utbildningar

Inga relaterade utbildningar hittades

Vi samarbetar med bland andra
AFRY / Akademiska Hus / Balder AB / Bygg vesta / Castellum / COOR / Einar Mattsson AB / Fasticon / Fastpartner / Gunnar Karlsén / Hedström & Taube / HSB / Hufvudstaden / Jernhusen / Mi Casa / Nabo / Newsec / Planima / Primär AB / Riba AB / Riksbyggen / Sefast AB / Spetsudden / Sustend AB / Sveriges Fastighetsförvaltning / Värmex / Vasakronan / Wallenstam / Willhem AB / WSP /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på John Ericsson Institutet, orgnr. 556701-9699 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata