Elteknikingenjör

Yh-program 2 år 420 Yh-poäng
Distans
Studietid: Heltid. 100 %.
Terminsstart aug 2025. Ansökningsperiod: 3 feb-4 maj, 2025.
Utbildningsledare: kommer snart
Antagningsfrågor: Tel: 020–10 33 80 (mån, ons, fre: 10.00-12.00) antagning@jei.se

Planera, designa och optimera eltekniksystem

Lär dig att planera, designa och optimera eltekniksystem med fokus på hållbarhet, säkerhet och digitalisering. Efter examen är du rustad för att arbeta inom områden som elkraft, förnybar energi och smarta elnät.

Vad gör en elteknikingenjör?

En elteknikingenjör designar, utvecklar och optimerar elsystem för byggnader, industrier och infrastruktur. Du arbetar med allt från installation och underhåll till projektledning och automation, ofta med fokus på hållbarhet och digitalisering. Yrket omfattar också arbete med förnybar energi och smarta elnät.

Kursinnehåll och lärande

Utbildningen är bred och ger heltäckande kunskap inom följande områden:

Grundläggande och avancerad ellära: Du får kunskap om hur elektriska system fungerar och hur du planerar, designar och optimerar dessa system, både i lågspännings- och trefasmiljöer.
Förnybar energi och energilagring: Du får förståelse för hur dessa lösningar kan integreras i elsystem.
Smarta elnät och automation: Du lär dig om smarta elnät och den digitala utvecklingen av elteknik, inklusive användning av AI och automation för att förbättra effektiviteten i arbetet.
Elsäkerhet och regelverk: Utbildningen omfattar även säkerhetskrav, elsäkerhetsföreskrifter och relevanta branschstandarder för att säkerställa korrekt och säker hantering av elektriska system.
CAD och elektronik: Du kommer att arbeta med CAD-programvara för att skapa och tolka ritningar för elinstallationer och elektroniska system.

Efter examen

Efter avslutad utbildning kommer du att ha de kunskaper som krävs för att arbeta med planering, installation och underhåll av eltekniksystem. Till exempel kommer du att kunna konstruera elanläggningar, projektleda installationer, samt utföra felsökning och optimering av befintliga system:
Elnät och elkraftteknik: Arbeta med elkraftdistribution och trefassystem.
Fastighetsautomation: Installera och underhålla tekniska system för fastigheter och byggnader.
Förnybar energi: Arbeta med installation och drift av solceller och andra förnybara energikällor.
Digitalisering av elsystem: Implementera smart teknik och AI i elnät och andra tekniska lösningar.

Exempel på yrkesroller:

  • Elteknikingenjör
  • Elkonstruktör
  • Elprojektör
  • Specialist inom automation, styrteknik eller förnybar energi.

Detta är ett område där vi har ett väldigt stort behov av personal så detta känns angeläget. Vi har spänt bågen och sagt att vi ska anställa 100 personer på 3 år, dvs att anställningsbehovet är enormt. Vattenfall Services Nordic AB – Avdelningschef Anders Isaksson.

Arbetsmarknad och framtida behov

Efterfrågan på kompetens inom elteknik är hög, tack vare den pågående energiomställningen och digitaliseringen av industrin. Företag som Vattenfall, E.ON, Rejlers, Cowi och Sweco är några av de aktörer som söker kompetenta elteknikingenjörer.

Praktikperioder

Ungefär 25 procent av studietiden gör du praktik på olika företag inom branschen. Detta ger dig en bra inblick i yrket och en chans att skapa kontakter som kan leda till jobb efter examen. LIA-perioderna är på heltid och sker oftast på plats hos företagen. Många arbetsgivare finns i storstäderna, så om du bor på en mindre ort kan det vara nödvändigt att resa. Tänk på att du kan behöva ett utdrag från belastningsregistret när du söker din LIA-plats.

Nära samarbete med branschen

John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare.
Följande företag har varit med att ta fram utbildningen: Rörkraft Automation Syd AB, Afty, Kvänum Energi, Sweco, Cowi AB, Primär fastighetsförvaltning AB, Eon Energidistribution AB, Enercon, Vattenfall Services AB, Rejlers AB, Semcon, Omexom, Bravida, Trelleborgs Energi, Solör Bioenergi, Allemia, Craftor AB, Vinnergi, Arvidsjaur Energi AB, PE Teknik & Arkitektur AB, Newsec, Region Västernorrland, Sigma Industry Power and Energy, Tyréns AB, Intec Väst AB.

Kvalitetsauktoriserad

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här.

YH-programmet Elteknikingenjör är kostnadsfri

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.


John Ericsson Institutets Yh-program och korta Yh-kurser bedrivs med tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan.

Kursplan

Elteknikingenjör

420 Yh-poäng

Artificiell Intelligens för elteknik

15p / 3v

Kursen syftar till att ge elteknikingenjörer en förståelse för Artificiell Intelligens (AI) och dess potential att förbättra och optimera elsystem. Kursen fokuserar på relevanta AI-tekniker och hur de kan tillämpas på specifika problem inom elteknik,med fokus på praktiska lösningar. AI har en stor potential för att förbättra elteknikbranschens effektivitet, tillförlitlighet och hållbarhet. AI kan bidra till att minska kostnader, öka användningen av förnybar energi och skapa smartare ochsäkrare elnät.

Belysning, larm och passagesystem

20p / 4v

Kursen syftar till att ge de studerande en grundläggande förståelse för belysningsteknik, larmsystem och passagesystem. Kursen ger studenterna de verktyg de behöver för att kunna utföra installation, konfiguration och underhåll av belysningssystem, larmsystem och passagesystem.

CAD för elteknik

20p / 4v

Kursen syftar till att ge den studerande de verktyg som behövs för att effektivt kunna skapa och använda ritningar och scheman för elinstallationer. Den studerande får färdigheter och den kompetens som krävs för att använda CADprogramvara och dess funktioner för att skapa och tolka detaljerade och professionella ritningar och scheman för elinstallationer.

Elektronik

17p / 3.4v

Kursen syftar till att ge de studerande en grundläggande förståelse för hur elektroniska system fungerar. Kursen ska ge de studerande kunskaper och färdigheter som de behöver för att kunna analysera, designa och bygga elektroniska kretsar.

Elinstallationer i byggnader

20p / 4v

Kursen syftar till att ge de studerande de kunskaper och färdigheter som de behöver för att kunna utföra elinstallationer i byggnader på ett korrekt och säkert sätt.

Elkraftteknik – trefas

20p / 4v

Kursen syftar till att ge studenterna en grundläggande förståelse för hur elkraft distribueras och används i trefassystem. Kursen ska ge studenterna de kunskaper och färdigheter som de behöver för att kunna

Ellära - lågspänning

20p / 4v

Kursen syftar till att ge studenterna en förståelse för hur elsystem fungerar. Kursen ska ge deltagarna de kunskaper och färdigheter som de behöver för att kunna arbeta med installation, drift och underhåll av elsystem i lågspänningsmiljöer.

Elsäkerhet – säkerhetsarbete

20p / 4v

Kursen syftar till att ge studenterna de kunskaper och färdigheter som de behöver för att kunna arbeta säkert med elinstallationer och elsystem. Kursen ska ge studenterna en förståelse för elsäkerhetsregler och föreskrifter, samt hur man kan förebygga olyckor och risker i samband med arbete med el.

Examensarbete

20p / 4v

Examensarbetet syftar till att ge de studerande möjlighet att visa sina samlade kunskaper och färdigheter inom elteknik och att genomföra ett självständigt projekt inom elteknikbranschen.

Förnybar energi och energilagring

20p / 4v

Kursen syftar till att ge studenterna en grundläggande förståelse för olika förnybara energikällor och energilagringstekniker. Kursen ska ge studenterna de kunskaper och färdigheter som de behöver för att kunna arbeta med installation, drift och underhåll av system för förnybar energi och energilagring.

Grundläggande ellära

25p / 5v

Kursen syftar till att ge de studerande en grundläggande förståelse för hur elsystem fungerar. Kursen ska ge studenterna de kunskaper och färdigheter som de behöver för att kunna arbeta med enklare elinstallationer och felsöka problem i elsystem.

Kompetensportfölj och hållbar utveckling

10p / 2v

Den studerande ska utveckla kunskaper om de generella kompetenskraven för yrkesrollen samt förmåga att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling inom LIA, studier och kommande arbete.

LIA 1

50p / 10v

Syftet med kursen är att ge studenterna praktisk erfarenhet av elteknikbranschen och möjliggöra tillämpning av teoretiska kunskaper i en verklig arbetsmiljö. Studenterna får knyta kontakter med yrkesverksamma, inblick i olika arbetsroller och arbetsuppgifter, och en djupare förståelse för branschen.

LIA 2

70p / 14v

Syftet med kursen är att ge de studerande en fördjupade praktisk erfarenhet av elteknikbranschen och möjliggör tillämpning av teoretiska kunskaper i en verklig arbetsmiljö. Studenterna får knyta kontakter med yrkesverksamma, få en inblick i olika arbetsroller och arbetsuppgifter, och en djupare förståelse för branschen.

Projektering, beredning och projektledning

20p / 4v

Kursen syftar till att ge studenterna de kunskaper och färdigheter som de behöver för att kunna projektera och bereda elinstallationer i olika typer av anläggningar.

Regelverk, hållbarhet och miljöcertifiering

15p / 3v

Kursen syftar till att ge studenterna de kunskaper och färdigheter som de behöver för att kunna tolka och tillämpa relevanta lagar, förordningar och branschregler. Vidare att arbeta med hållbarhets- och miljöfrågor i elteknikbranschen.

Smarta elnät

15p / 3v

Kursen syftar till att ge studenterna de kunskaper och färdigheter som de behöver för att kunna förstå och beskriva principerna för smarta elnät, analysera och utvärdera smarta elnätstekniker.

Styr- och reglerteknik – automation

20p / 4v

Kursen syftar till att ge studenterna en grundläggande förståelse för hur automatiska styrsystem fungerar. Kursen ska ge studenterna de kunskaper och färdigheter som de behöver för att kunna arbeta med installation, drift och underhåll av automatiska styr- och reglersystem inom industrin och i andra miljöer.

Behörighet

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

  • avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
  • har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
    enligt punkt 1,
  • är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
    behörig till motsvarande utbildning,
  • genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
    eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
    att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

Ellära 1
Matematik 2a

Eller

Fysik 1
Matematik 2

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot. Läs mer här>>

Distansupplägg

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot. Läs mer här>>

Distansupplägg
Innehåll: Se lista ovan
YH-poäng: 420 Yh-poäng
Hastighet: Heltid
Längd
: x år
Utbildningsstart: augusti 2025

Utbildningen

Utöver lärarledda och handledarledda sessioner, innehåller utbildningen liveföreläsningar, flipped classroom, gruppdiskussioner och material för självstudier. Vår distanspedagogik bygger på aktivt deltagande och samarbete mellan dig och utbildarna.

Teknik

För att delta i distansutbildningen behöver du:

  • En modern dator med fungerande kamera helst en laptop (vid fysiska träffar)
  • Hörlurar med mikrofon
  • Tillgång till bredband (minst 10 Mbit/s)
  • En ostörd plats för studier och onlinemöten under dagtid
  • Möjlighet att studera på heltid (upp till 40 timmar per vecka, inklusive lärarledda sessioner, gruppdiskussioner och självstudier)

Fysiska träffar

Det kommer att vara cirka 2-4 obligatoriska träffar/dagar under utbildningen. Dessa träffar planeras i samarbete mellan utbildningsledare och arbetslivet. Exakta datum kommer att meddelas när du har börjat utbildningen. Tänk på att träffarna kanske inte sker i din geografiska närhet samt att övernattning kan komma att vara aktuellt (dessa kostnader (resor/övernattning och uppehälle) bekostar den studerande på egen hand).

Kombinera med jobb?

Utbildningen sker på heltid. Om du har ett extrajobb som inte är nära kopplat till din utbildning, kan du inte räkna arbetet som LIA-praktik. Då måste du vara beredd på att ta tjänstledigt/ledigt för att kunna genomföra LIA-perioderna på heltid.

Självdisciplin

Distansstudier ger stor flexibilitet, men det kräver också att du är bra på att planera din tid. Du måste ha god självdisciplin, kunna planera din tid och hålla koll på viktiga datum för lektioner, tentor och inlämningar.

LIA (Lärande i arbete)

LIA innebär att du gör praktik på en arbetsplats. Tänk på att söka LIA-plats tidigt, gärna redan när du börjar din utbildning. I första hand ansvarar du själv för att ordna en LIA-plats även om du kommer få stöd av din utbildningsledare och skolan i din LIA-process. För att kunna genomföra din LIA behöver du frigöra tid för att vara på din LIA-plats på heltid. Även om utbildningen bedrivs på distans så bör LIA-praktiken helst göras på plats. Bor du på en liten ort där det saknas företag eller organisation som har din framtida yrkesroll får du vara beredda att veckopendla/flytta.

Grupparbeten

Det förekommer arbete i grupp med gemensamma uppgifter och att det krävs aktivt deltagande i dessa.

Utbildningsledare

Varje YH-program har en utbildningsledare som hjälper och stöttar dig under hela utbildningen, från start till examen. Utbildningsledaren fungerar också som en länk mellan dig och utbildarna.

Terminstider

År 2025-2027
Start              Slut               Veckor           YHP
2025-08-25   2026-06-19   43                  215
2026-08-10   2027-05-21   41                  205

Ansökan

Relaterade utbildningar

Inga relaterade utbildningar hittades

Vi samarbetar med bland andra
AFRY / Akademiska Hus / Balder AB / Bygg vesta / Castellum / COOR / Einar Mattsson AB / Fasticon / Fastpartner / Gunnar Karlsén / Hedström & Taube / HSB / Hufvudstaden / Jernhusen / Mi Casa / Nabo / Newsec / Planima / Primär AB / Riba AB / Riksbyggen / Sefast AB / Spetsudden / Sustend AB / Sveriges Fastighetsförvaltning / Värmex / Vasakronan / Wallenstam / Willhem AB / WSP /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på John Ericsson Institutet, orgnr. 556701-9699 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata