Tillbaka till skolbänken efter 17 år

Mattias Izgin drev ett populärt kafé på Östermalm. Men när han blev tipsad av en kund att söka sig till John Ericsson Institutet tvekade han aldrig. I dag går han sista året och har redan ett jobb klart efter examen.

– Visar man bara framfötterna har man ganska säkert ett jobb efter tredje praktikperioden, säger Mattias Izgin,

I 17 år var Mattias egenföretagare. Att sätta sig i skolbänken igen var knappast något som han hade tänkt sig inom den närmaste framtiden. Men en kund med kontakter inom fastighetssektorn tipsade honom att söka till Fastighetsingenjör på John Ericsson Institutet – det blev vändningen. Han ville hitta något som passade bättre in i livet som småbarnsfar.

– Jag hade inte pluggat sedan gymnasiet och jag tänkte: vi får se om det lyckas. Överraskande nog gick det bra och jag har fått VG på alla tentor utom en, säger Mattias.

Det Mattias kanske saknade i studieerfarenhet vägde han upp för i ambition och framåtanda. Sin första praktikperiod gjorde han på ett kommunalt bostadsbolag som hade en väldigt negativ bild av att ta emot praktikanter – en bild som Mattias lyckades vända.

– De var väldigt pessimistiska till en början men valde ändå att ge mig en chans. Efter några veckor pratade chefen med mig och berättade att han var chockad över hur mycket jag hade hjälpt dem.

Branschen skriker efter arbetskraft
Det hela gick så bra att chefen senare ringde upp Mattias och erbjöd honom ett jobb efter examen. Han är knappast ensam i sin klass om att få jobb tidigt i utbildningen, och efter examen har så många som nio av tio studenter fått jobb.

– Man märker verkligen hur marknaden skriker efter arbetskraft och gör man det där lilla extra så finns det en väldigt stor chans att få jobb redan innan man tagit examen.

Mattias är väldigt nöjd med sin utbildning och speciellt med praktiken, eller LIA som det heter, som i hans fall blev en riktig lyckträff. Men han lyfter även fram det nära samarbetet med branschen.

– Det är jättebra att ha lärare som är aktiva i branschen. Vi har till exempel en lärare i juridik som är en av de bästa inom sitt område och det gäller bara att suga ut så mycket kunskap man kan från honom.

Vi samarbetar med bland andra
AFRY / Akademiska Hus / Balder AB / Bygg vesta / Castellum / COOR / Einar Mattsson AB / Fasticon / Fastpartner / Gunnar Karlsén / HSB / Hufvudstaden / Jernhusen / Mi Casa / Nabo / Newsec / Planima / Primär AB / Riba AB / Riksbyggen / Sustend AB / Sveriges Fastighetsförvaltning / Värmex / Vasakronan / Wallenstam / Willhem AB / WSP /