Som VA-Ingenjör får du följa dina idéer från skiss till drift
Alva Kalm har jobbat som VA-ingenjör i tre år och har hand om ledningsnätet i Kungälv utanför Göteborg. Hon tycker att det är ett fantastiskt arbete som kräver att man är lite klurig. Alla har hört ordet VA-ingenjör, men nästan ingen vet vad man gör. Nu reder vi ut det!
Vad gjorde du innan du blev VA-ingenjör?
– Jag har bara jobbat i tre år så jag räknas som ny i yrkesrollen. Innan jag började som VA-ingenjör pluggade jag till civilingenjör. När jag inte jobbar så gillar jag att läsa, rita och måla. Lite lagom kreativa saker.
Behövs det fler VA-ingenjörer i Göteborg?
– Det skulle jag verkligen säga. Vi har behov av fler eftersom det händer väldigt mycket i regionen. Det finns en ganska stor utbyggnad, och allt som byggs behöver vatten av något slag. Men samtidigt måste ju de befintliga ledningarna underhållas. För att svara på din fråga. Jobb finns det gott om.
Tjejerna är i majoritet. På min avdelning är det 10 tjejer mot 4 killar.
Är det mest killar i branschen?
– Tvärtom. Tjejerna är i majoritet. På min avdelning är det 10 tjejer mot 4 killar. Ute i driften är det däremot majoriteten män, men inte här på kontoret.
Finns det några utmaningar för branschen?
– Vi har ett stort ansvar att förse alla områden med vatten. Det kan vara svårt att hänga med i den snabba samhällsutvecklingen. Samtidigt ställs det allt högre reningskrav på spillvatten och dagvatten. Vatten ska ju bara funka. Om det inte funkar så blir det många upprörda röster.
Bra för naturen och biologisk mångfald.
Kan man tänka grönt och hållbart?
– Kan man alltid göra. Vi bygger mycket bättre idag är för tjugo år sedan och har bättre reningar och kontroller. Ovan mark med dagvatten så jobbar vi med grön hantering och öppna lösningar, med exempelvis dammar. Bra för naturen och biologisk mångfald.
Vad gör man som VA-ingenjör?
– Jag jobbar mest med olika detaljplaner, dvs nya områden som ska planläggas. Jag sitter och granskar nya utredningar. Jag jobbar även med strategiska dokument, det vill säga översikter och nödvattenplaner. Är bara inne på kontoret.
Sitter alla VA-ingenjörer inne?
– Vi jobbar nästan bara inne, men beror på om man jobbar på en liten eller stor kommun. Det spelar också roll vilket projekt man jobbar i, en del kräver närvaro på plats. Beror på vilka arbetsuppgifter man har. Det är faktiskt väldigt varierande att arbeta som VA-ingenjör och det är mycket olika saker man kan jobba med. Man kan hamna på en plats där man har fokus på dagvatten eller tillskottsvatten. Man kan jobba med förnyelseplanering, det vill säga hur vi ska bygga ut våra nät så att de ska hålla. Man kan också jobba med juridiska frågor och VA-taxan till exempel.
Måste man jobba med avlopp på plats?
– Nej det behöver man inte. Jag sitter inne på kontoret har aldrig gjort det. Kanske rörläggarna som jobbar i driften har det lite jobbigare med den biten.
Det är nog att det är så varierat. Saker som man skissar i datorn, blir riktiga saker.
Vad är det bästa med jobbet?
– Det är nog att det är så varierat. Saker som man skissar i datorn, blir riktiga saker. Man ser projektet på pappret och får följa det från idé till konstruktion och till drift. I alla fall när det går bra är det roligt, lite jobbigare om det blir fel. Oftast brukar felen uppenbaras i ett tidigt skede i skissarbetet.
Är det bra lön?
– Ja, det tycker jag. Det ligger inte i det lägre spannet, om jag säger så.
Vilka personer passar som VA-ingenjör?
– De flesta passar nog. Beror på vilken roll man har på sin arbetsplats. Vissa personer har fler kontakt med allmänheten och då måste man kunna kommunicera tydligt. Det är mycket samarbete eftersom VA är bara en del av infrastrukturen. Sällan man jobbar med bara ett projekt så att ha simultanförmåga är bra. En fördel är att man är noggrann och analytisk, men det är inget krav. Det lönar sig att vara lite klurig, finns oftast många olika lösningar på problemen. Vilken är bäst.
Stoltaste VA-projektet hittills?
– Jag har jobbat väldigt mycket med Kungälvs nödvattenplan och den börjar snart bli antagen av politikerna. Kul att ha kunnat bidragit i ett sånt stort och viktigt projekt. Sedan hjoppas man ju att den aldrig ska behövas användas. Haha. Många jobbar med nödvattenplaner nu, och skönt att vi har det så gott som på plats.
Alla har olika bakgrund och personligheter, så vi kompletterar varandra.
Är det bra kollegor?
– Det är det verkligen. Alla har olika bakgrund och personligheter, så vi kompletterar varandra.
Dina tips till de som kommer ut i arbetet?
– Vara medveten om att det är mycket som man inte kan. Man får acceptera att det kommer ta en tid. Det är en process och man lär sig hela tiden. Det får ta lite tid. Är man ny på jobbet så ta all chanser säg ja, sitt med på möten, följ med på event och våga.
Rekommenderar du att jobba som VA-ingenjör?
– Ja. Det kan jag verkligen säga. Det är varierat och man kan alltid hitta något som är roligt och spännande. Vatten är vårt viktigaste livsmedel, som vi tar för givet. Det ligger mycket arbete bakom. Vill man bidra till att göra världen bättre så är det ett bra jobb i alla fall lokalt.
Här kan du läsa mer om YH-programmet VA-ingenjör