Som fastighetsförvaltare trivs man och mår bra på jobbet

Christoffer Lindgren tog examen från YH-programmet Fastighetsförvaltare i november 2022 och stormtrivs i sin nya yrkesroll. Han fick jobb redan innan praktikperiod tre och lyckades kombinera det med studierna.

Vad gjorde du innan studierna?

– Jag har jobbat 10 år inom vården varav de senaste åren på intensivvårdsavdelningen. Jag ville utvecklas och ha ett jobb där jag kunde kombinera kontorsjobb med att träffa människor och arbeta med händerna. Ett halvår in i pandemin gick jag på föräldraledigt och efter det kände jag att det var dags att börja studera, så det har varit ett ganska annorlunda år. Fick även mitt andra barn för 6 veckor sedan. Är väldigt stolt och glad.

Vad är ditt stora intresse?

– Det blir mycket sport, framför allt fotboll och padel men även lite motorcross. Spelar fotboll i en stabil division 5-klubb som heter Väröbacka GIF.

Varför valde du den här utbildningen?

– Jag har alltid varit intresserad av teknik och gillar att snickra. Har även en god vän som rekommenderade yrket. Gillar blandningen mellan kontorsjobb och vara ute och träffa människor. Dessutom är alla dagarna olika. Det händer saker hela tiden som ska åtgärdas. Arbetsuppgifterna kan även variera om du är på ett sort bolag eller som jag på ett lite mindre bolag. Jag är väldigt nöjd med mitt val och gillar många bollar i luften samtidigt.

Vad fick dig att välja John Ericsson Institutet?

– Jag sökte de tre som finns i Göteborg, men John Ericsson Institutet låg bäst placerad. Sedan kom pandemin så det spelade ju ingen roll, men det visste jag inte då.

Vilka är de största fördelarna med YH-program?

– Det är branschen själv som efterfrågar programmen så det finns alltid jobb. Sedan är ju praktiken väldigt bra. Du får direkt omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Ytterligare en fördel är att du ganska snart, tack vare praktiken, får testa om det är rätt yrkesval. Ytterligare en bra sak är att man får ett stort kontaktnät.

Hur ska man vara som person för att klara utbildningen?

– Det är bra om du är lyhörd och suger åt dig som en tvättsvamp. Man behöver inte kunna så mycket innan. Men man har en fördel om man vet lite om juridik, ekonomi eller teknik. Men det är absolut inget krav för att klara utbildningen.

Hur är undervisningen?

– Det är mycket föreläsningar. Det går ofta snabbt, så det gäller att vara på tårna. Ibland är det även föreläsning på förmiddagen och projektarbete på eftermiddagen. De som går nu efter Pandemin har mer platsbesök och får se hur det går till i verkligheten. Det är väldigt uppskattat.

Vilket ämne har varit mest intressant?

– Måste säga att Entreprenadjuridik gav enormt mycket. Jag hade väldigt lite kunskap om området innan, men det var en riktig ögonöppnare.  Har även haft nytta av det i privatlivet. Nu förstår jag vikten av att läsa avtal noga innan man skriver på något, annars kan det gå illa. Vill även tillägga att juridik tre var tufft, men lärorikt.

Var har du gjort praktik?

– Första praktiken gjorde jag på Kungsbacka kommun. Jag och en annan klasskompis genomförde ett jättearbete där vi Inventerade utemiljön på en massa förskolor som vi presenterade för förvaltningscheferna.

Andra praktiken var på Derome fastigheter. Där fick jag göra skötselmanualer. Sätta rutiner i bolaget eftersom de har ett stort kontor och många små utspridda kontor och alla skulle göra likadant. Vi satte upp ramar och gjorde så att alla snabbt kunde hitta rätt information.

Sista praktiken var på Nivika Fastigheter AB. Fick faktiskt jobb där redan innan praktikperioden och jag jobbar kvar där fortfarande.

Vad gör man som Fastighetsförvaltare?

– Just nu arbetar jag mycket med att fixa rätt värme i lägenheter och i lokaler. Mina arbetsuppgifter är väldigt blandade. Det kan till exempel vara myndighetsbesiktningar, obligatoriska ventilationskontroller, revisioner, brandlarm, hyresgästanpassningar. Allt mellan himmel och jord.nHar haft stor nytta av min utbildning. Särskilt inom juridiken, Skönt att veta vilka ramar man kan röra sig inom.

Vad vill du jobba med och vart?

– Tycker att jag har hamnat rätt direkt. Min dröm är att trivas och må bra på jobbet. Finns så många saker som är viktigare än att få det ”perfekta” jobbet.

Rekommenderar du skolan?

– Ja, absolut. Vi hade lite otur som hamnade mitt i Pandemin, vilket gjorde vissa saker lite svårare. Vi var andra klassen i Göteborg och utbildningen är troligtvis ännu bättre nu.

Dina tips till de som ska studera

• Största tipset är att börja söka lia i tid. Gärna från dag ett.

• Var med på lektionerna

• Plugga på dagtid så slipper du sitta på kvällar och helger.

• Var lyhörd. Känner du att något är intressant så ta reda på saker själv.

Här kan du läsa mer om YH-programmet Fastighetsförvaltare

Vi samarbetar med bland andra
AFRY / Akademiska Hus / Balder AB / Bygg vesta / Castellum / COOR / Einar Mattsson AB / Fasticon / Fastpartner / Gunnar Karlsén / HSB / Hufvudstaden / Jernhusen / Mi Casa / Nabo / Newsec / Planima / Primär AB / Riba AB / Riksbyggen / Sustend AB / Sveriges Fastighetsförvaltning / Värmex / Vasakronan / Wallenstam / Willhem AB / WSP /