Analys och utveckling
En kort kostnadsfri kurs som lär dig produktion av vätgas med elektrolys i kombination med olika former av grön energiproduktion, t ex sol- och vindkraft. Du får även insikt i byggteknik, fastighetskonstruktion, FTX-aggregat och ventilation, samt dimensionering, energiförvaringssätt och aktuellt regelverk.
Varför vätgas?
Vätgasanvändning i fastigheter är en viktig framtida komponent för att stödja övergången till en mer hållbar och energieffektiv fastighetssektor. Vätgas kan användas för att lagra överskottsenergi från förnybara energikällor som sol och vind och balansera energitillförseln.
Vad lär man sig på kursen?
1.Du lär dig att föreslå lämplig utformning av vätgasproduktion och vätgaslagring för en fastighet. Du kan självständigt bedöma utvecklingspotentialen för grön vätgas samt identifiera möjliga problem och dess lösningar.
2.Efter avslutad utbildning kan du självständigt bedöma hur vätgas kan användas som energilager för att lagra större mängder energi från förnybara energikällor. Du kan även utföra riskanalys med hänsyn tagen till skyddsavstånd och brandskydd som är specifika för en vätgasanläggning.
3.Du utvecklar även färdigheter i att kunna tillämpa olika tekniker som är lämpliga för att lagra vätgas i en fastighet. Du kan också bedöma de faktorer som påverkar utvecklingen av grön vätgas.
Varför inte batterier?
Det kostar enormt mycket pengar att lagra och underhålla batterier som kanske inte är hållbara för miljön. Vätgasen däremot är miljömässigt hållbar och är ett fantastiskt sätt att lagra sin energi för fastigheter. Batterier och diesel åldras medan vätgas har samma kvalité alltid som när den kom in i tanken.
Utbildningsmoment i kursen:
- Vätgasens användningsområde
- Produktion av vätgas med elektrolys i kombination med olika former av grön energiproduktion, t ex sol- och vindkraft
- Byggteknik, fastighetskonstruktion, FTX-aggregat och ventilation
- Dimensionering, energiförvaringssätt
- Aktuellt regelverk, t ex ATEX-utrymmen
- Arbetsmiljö, säkerhet och riskbedömning
- Kompressorer, högtryckslagring
- Containerbaserad vätgaslagring, anslutningspunkter till byggnad för el, vatten, värme
- SOT-punkter
- Vätgasens roll i hushållens energiomställning
Vi jobbar mot andras fastigheter och när någon väl börjar så kommer det att gå fort och de flesta fastighetsbolag börjar nu vakna till liv. Denna kursen från JEI ligger i framkant och någon måste ju starta igång”, Henrik Nilsson, Inköpschef, Primär fastighetsförvaltning.
Efter avslutad utbildning har du kompetenser att
- Föreslå lämplig utformning av vätgasproduktion och vätgaslagring för en fastighet
- Självständigt bedöma framtid och utvecklingspotential för grön vätgas samt identifiera möjliga problem och dess lösningar
- Självständigt kunna kommunicera kring uppbyggnaden av en vätgasanläggning för fastigheter
- Utföra riskanalys med hänsyn tagen till skyddsavstånd, brandskydd, specifika för en vätgasanläggning
Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.
Flexibelt upplägg
Kursen har ett flexibelt upplägg som gör att du kan följa undervisningen på distans via streamad livesändning. Samtliga lektioner filmas och finns tillgängliga att ta del av vid senare tillfälle. Kursen går med fördel att kombinera med att arbeta då den går på halvfart
Yrkesverksamma föreläsare och lärare
I själva genomförandet medverkar arbetslivet i olika former: Lärare, handledare och undervisningspersonal utgörs i princip uteslutande av handplockade yrkesverksamma. Dessutom är vi en av de få yrkeshögskolorna som är auktoriserade av Almega.
Kostnadsfri och CSN-berättigad
Det kostar inget att gå kursen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Kursen berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).