Laddinfrastruktur-ingenjör

Yh-program 2 år 410 Yh-poäng
Distans
Heltid 100 %.
Studieperiod: HT 2025. Ansökningsperiod: 3 feb-4 maj, 2025.
Utbildningsledare: Kommer snart
Antagningsfrågor: Tel: 020–10 33 80 (mån, ons, fre: 10.00-12.00) antagning@jei.se

Projektledare inom E-mobility och laddinfrastruktur

Du får spetskompetens att designa och etablera elektrotekniska system och laddstationer, med fokus på energieffektivitet och hållbarhet. Utbildningen ger både praktiska och tekniska färdigheter för att möta den växande efterfrågan på elektriska fordon och laddinfrastruktur. Framtidsutsikterna ser extremt bra ut.

Den här utbildningen ger dig extremt efterfrågad kompetens. Du kommer att lära dig att projektera, dimensionera och etablera laddstationer och annan laddinfrastruktur, och samtidigt ta hänsyn till hållbarhet, affärsmannaskap och tekniska lösningar.

Vad gör en laddinfrastrukturingenjör?

En laddinfrastrukturingenjör har ansvaret för att konstruera, installera och driftsätta laddstationer samt den kringliggande tekniska infrastrukturen. I arbetet ingår även att hantera den mjukvara som övervakar och styr laddningen av elfordon, betalningssystem och kommunikationen mellan fordon och laddstationer. Du behöver också känna till regler och standarder för laddkontakter och protokoll för att se till att olika elfordon och laddstationer fungerar ihop. Det är en roll som kräver en bred teknisk förståelse och förmåga att arbeta i tvärfunktionella team.

Vad ingår i utbildningen?

Utbildning ger dig omfattande kunskaper inom projektering, dimensionering och etablering av laddstationer. Du kommer att lära dig att hantera hela processen – från initialt planeringsstadium till driftsättning och underhåll av laddinfrastruktur. Du får dessutom verktyg för att arbeta med digitala lösningar, inklusive AI och automatisering, för att optimera effektiviteten i ditt arbete.

Framtidsutsikter

Behovet av laddinfrastruktur för elfordon växer snabbt i takt med den ökande användningen av elektriska fordon. Enligt branschorganisationen Bil Sweden förväntas andelen elektrifierade fordon utgöra 20% av alla personbilar år 2025, motsvarande en miljon laddbara fordon. Till år 2030 förväntas detta antal öka till 2,5 miljoner fordon, vilket motsvarar 50% av fordonsflottan. Detta ökar behovet av kvalificerade ingenjörer som kan bygga och underhålla laddstationer och laddinfrastruktur.

Idag är behovet av laddinfrastruktur stort och det växer snabbt. Den ökande användningen av elfordon, både bland privatpersoner och inom kommersiell trafik, driver på efterfrågan på snabb och utbredd laddinfrastruktur. Det kommer finnas ett stort behov av specialister inom laddinfrastruktur inom installation, drift och underhåll”, Håkan Berlin, OneNordic.

Kompetenser och färdigheter

Efter avslutad utbildning kommer du att ha utvecklat förmågan att:

  • Arbeta självständigt och med ett helhetsperspektiv inom projektering och etablering av laddinfrastruktur.
  • Bedöma och lösa tekniska problem och hantera hela projekt från planering till drift.
  • Kommunicera tekniska lösningar och samarbeta effektivt med olika aktörer inom branschen.
  • Tillämpa hållbarhetsprinciper och arbetsprocesser som minimerar miljöpåverkan i projekt och lösningar.
  • Använda digitala verktyg, inklusive AI och automatisering, för att effektivisera arbetsuppgifter och förbättra resultaten inom projektering och drift av laddinfrastruktur.

Yrkesmöjligheter

Som utbildad laddinfrastrukturingenjör är du kvalificerad för flera olika yrkesroller, bland annat:

  • Laddinfrastrukturingenjör
  • Projektledare för laddinfrastruktur
  • Servicetekniker för laddstationer
  • Teknikingenjör inom elektromobilitet
  • Utvecklingsingenjör för laddinfrastruktur

Praktikperioder

Ungefär 25 procent av studietiden gör du praktik på olika företag inom branschen. Detta ger dig en bra inblick i yrket och en chans att skapa kontakter som kan leda till jobb efter examen. LIA-perioderna är på heltid och sker oftast på plats hos företagen. Många arbetsgivare finns i storstäderna, så om du bor på en mindre ort kan det vara nödvändigt att resa. Tänk på att du kan behöva ett utdrag från belastningsregistret när du söker din LIA-plats.

Kvalitetsauktoriserad

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här.

Nära samarbete med branschen

John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det är även flera välkända företag som har varit med att ta fram utbildningen:
Göteborg Stads Bostadsaktiebolag, EDRI Sweden AB, Onefocus AB, Tyréns Sverige AB, LexEnergy North AB, Wudd Construction AB, Skogsmunken AB, One Nordic AB, Assemblin El AB, Prudent Nomad AB, Prenify AB, Skråmträsk Saloon AB, Beyond Imagination AB, Olle Hartwig AB, MyFlow Learning AB, ChargeNode AB, Logistik 27 AB, Eliptis AB, Provea surface technology ab, Investkusten AB, CareOn Interim, Consid AB, Houseparetner AB, Recharge Sweden AB, Konsultkusten AB.

YH-utbildningen är kostnadsfri

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma.  Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.


John Ericsson Institutets Yh-program och korta Yh-kurser bedrivs med tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan

Kursplan

Laddinfrastruktur-ingenjör

410 Yh-poäng

Affärsmannaskap & affärsmodeller

20p / 4v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska förstå hur affärsmöjligheter inom laddinfrastruktursektorn kan utvecklas och utnyttjas genom affärsmodeller och innovativa tjänster. Kursen ger studerande färdigheter i affärsmannaskap, entreprenörskap, marknadsanalys och innovationshantering.

Ekonomi, finansiering & bidragstöd

25p / 5v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska förstå och kunna tillämpa kunskaper om hur budgetering upprättas inför laddinfrastruktursprojekt, olika finansieringsmöjligheter inklusive bidragsstöd samt investeringskalkylering. Kursen ger studerande färdigheter i ekonomisk planering, hantering av finansieringsalternativ och ekonomisk uppföljning inom laddinfrastruktursektorn.

El-projektering

20p / 4v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska förstå och kunna tillämpa kunskaper om elektroteknisk projektering med fokus på tekniska lösningar för laddinfrastruktur. Kursen ger studerande färdigheter i dimensionering av elsystem, val av komponenter och integrering av system, samt samordning med andra tekniska system och teknisk dokumentation.

Entreprenadjuridik & kontraktsförvaltning

20p / 4v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska förstå och kunna tillämpa kunskaper om entreprenadjuridik enligt AMA AF och grundläggande juridiska aspekter inom byggkontrakt och upphandling. Kursen ger studerande färdigheter i att hantera juridiska frågor i samband med entreprenader, upphandlingar och kontraktshantering, inklusive riskhantering och tvistlösning.

Examensarbete

25p / 5v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska lösa ett sammansatt yrkesrelaterat problem genom att tillämpa och kombinera förvärvade kunskaper, färdigheter och kompetenser. Den studerande ska behandla innehåll inom teoretisk och praktisk projektering, dimensionering och etablering av laddinfrastruktur för transport på ett sådant sätt att det leder till vidare lärande och professionell utveckling.

Fördjupning elektroteknik för laddinfrastruktur

25p / 5v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska förstå och kunna tillämpa fördjupade kunskaper i elektroteknik specifikt anpassade för laddinfrastruktur. Kursen täcker avancerade ämnen somelektriska kretsar, kraftsystemanalys, energilagringssystem och högspänningsteknik. Den ger även verktyg för att optimera laddinfrastrukturens prestanda och säkerhet.

Förvaltning och drift av laddinfrastruktur

25p / 5v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska förstå och kunna tillämpa grundläggande kunskaper för förvaltning, underhåll och operativ drift av laddinfrastruktur. Kursen ger studerande färdigheter i att hantera den dagliga driften, underhålla laddstationer, hantera tekniska problem samt planera för uppgraderingar ochexpansion. Säkerhetsföreskrifter och regelverk inom området behandlas också.

Grundläggande elsystem och laddinfrastruktur

25p / 5v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska förstå och kunna tillämpa grundläggande kunskaper i elektroteknik samt i design och drift av laddinfrastruktur för elfordon. Kursen ger studerande färdigheter i att hantera elektrotekniska principer, välja komponenter och material, designa effektiva laddinfrastrukturer, samt installera och underhålla laddstationer enligt gällande säkerhetsföreskrifter och standarder.

Hållbar mobilitet och laddinfrastruktur

30p / 6v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska förstå och kunna tillämpa kunskaper om hur hållbar mobilitet kan utvecklas inom laddinfrastruktursprojekt genom integration med andra hållbara transportmedel och infrastrukturer. Kursen ger studerande färdigheter i att planera och genomföra projekt som främjar hållbar mobilitet, med fokus på att maximera miljömässiga och ekonomiska fördelar.

Hållbarhet & miljöaspekter

15p / 3v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska förstå och kunna tillämpa hållbarhetsprinciper, genomföra miljöbedömningar, livscykelanalyser och beräkna klimatfotavtryck för projekt inom laddinfrastruktur. Kursen ger studerande färdigheter i att integrera hållbarhet i projektplanering och genomförande, med fokus på att minimera miljöpåverkan och optimera resursanvändning.

Kommunikation och ledarskap

15p / 3v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska förstå och kunna tillämpa kunskaper i kommunikation och ledarskap för projektledning av tekniska projekt inom laddinfrastruktur. Kursen ger studerande färdigheter i att utveckla och använda effektiva kommunikationsstrategier, leda och hantera team, hantera konflikter och problem, samt presentera och leda möten. Den studerande ska även kunna bygga och underhålla effektiva projektteam.

Kompetensportfölj och hållbar utveckling

10p / 2v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska utveckla kunskaper om de generella kompetenskraven för yrkesrollen samt förmåga att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling inom LIA, studier och kommande arbete.

Lärande i Arbete 1

50p / 10v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska få förståelse för samt utveckla kunskap om yrkesrollen och de arbetsuppgifter som hör till. Efter genomförd LIA ska den studerande redovisa sina erfarenheter och reflektera över dem både skriftligt och muntligt. Under LIA1 ligger fokus på att den studerande med stöd av en handledare på LIA-platsen ska få lära sig om branschen, yrkesrollen och arbetsuppgifterna. Den studerande ska underhandledning utföra arbetsuppgifterna. Den studerande ska förankra och omsätta teoretiska kunskaper från genomförda kurser på programmet till yrkespraktiska färdigheter och kompetenser för yrkesrollen.

Lärande i Arbete 2

70p / 14v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska få fördjupad förståelse för och ökadekunskaper inom yrkesrollen Laddinfrastrukturingenjör. Den studerande utvecklar sin förmåga att självständigt arbeta med relevanta och mer komplexa arbetsuppgifter än under tidigare LIA-perioder. Den studerande ska omsätta teorier och erfarenheter från hittills genomförda kurser på programmet till yrkespraktiska färdigheter och på så sätt utveckla specialiserade kunskaper för att kunna ta ansvar och självständigt utföra förekommande arbetsuppgifter på LIA-företaget. Efter avslutad LIA har den studerande kompetens att genomföra självständigt arbete och att självständigt analysera och reflektera över arbetet i yrkesrollen Laddinfrastrukturingenjör.

Projektledning och etablering av laddinfrastruktur

35p / 7v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska förstå och kunna tillämpa kunskaper inom projektledning med fokus på laddinfrastruktursprojekt, från planering och dimensionering till budgetering, installation, besiktning och överlämning med dokumentering. Kursen ger studerande färdigheter i att hantera alla faser av ett laddinfrastruktursprojekt, säkerställa kvalitet och effektivitet, samt dokumentera och överlämna projektet till kunden.

Behörighet

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

  • avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
  • har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
    enligt punkt 1,
  • är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
    behörig till motsvarande utbildning,
  • genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
    eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
    att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet för Laddinfrastrukturingenjör

  • Engelska 6
  • Praktisk Ellära

Saknar du Praktisk ellära för att bli behörig?

För att uppfylla det särskilda förkunskapskravet har du nu möjlighet att läsa en preparandkurs som motsvarar gymnasiets Praktisk ellära.

Anmälan till Preparandkursen sker via ett formulär som du hittar här (öppnar v. 12)

För att anses uppfylla de särskilda förkunskaperna krävs ett godkänt resultat på slutprovet. En genomgången och godkänd preparandkurs garanterar inte utbildningsplats. Preparandkursen ger varken kurspoäng eller betyg. Behörigheten som uppnås garanterar endast behörighet till John Ericsson Institutets utbildningar.

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot. Läs mer här>>

Distansupplägg

Innehåll: Se lista ovan

Utbildningen

Utöver lärarledda och handledarledda sessioner, innehåller utbildningen liveföreläsningar, flipped classroom, gruppdiskussioner och material för självstudier. Vår distanspedagogik bygger på aktivt deltagande och samarbete mellan dig och utbildarna.

Teknik

För att delta i distansutbildningen behöver du:

  • En modern dator med fungerande kamera helst en laptop (vid fysiska träffar)
  • Hörlurar med mikrofon
  • Tillgång till bredband (minst 10 Mbit/s)
  • En ostörd plats för studier och onlinemöten under dagtid
  • Möjlighet att studera på heltid (upp till 40 timmar per vecka, inklusive lärarledda sessioner, gruppdiskussioner och självstudier)

Fysiska träffar

Det kommer att vara cirka 2-4 obligatoriska träffar/dagar under utbildningen. Dessa träffar planeras i samarbete mellan utbildningsledare och arbetslivet. Exakta datum kommer att meddelas när du har börjat utbildningen. Tänk på att träffarna kanske inte sker i din geografiska närhet samt att övernattning kan komma att vara aktuellt (dessa kostnader (resor/övernattning och uppehälle) bekostar den studerande på egen hand).

Kombinera med jobb?

Utbildningen sker på heltid. Om du har ett extrajobb som inte är nära kopplat till din utbildning, kan du inte räkna arbetet som LIA-praktik. Då måste du vara beredd på att ta tjänstledigt/ledigt för att kunna genomföra LIA-perioderna på heltid.

Självdisciplin

Distansstudier ger stor flexibilitet, men det kräver också att du är bra på att planera din tid. Du måste ha god självdisciplin, kunna planera din tid och hålla koll på viktiga datum för lektioner, tentor och inlämningar.

LIA (Lärande i arbete)

LIA innebär att du gör praktik på en arbetsplats. Tänk på att söka LIA-plats tidigt, gärna redan när du börjar din utbildning. I första hand ansvarar du själv för att ordna en LIA-plats även om du kommer få stöd av din utbildningsledare och skolan i din LIA-process. För att kunna genomföra din LIA behöver du frigöra tid för att vara på din LIA-plats på heltid. Även om utbildningen bedrivs på distans så bör LIA-praktiken helst göras på plats. Bor du på en liten ort där det saknas företag eller organisation som har din framtida yrkesroll får du vara beredda att veckopendla/flytta.

Grupparbeten

Det förekommer arbete i grupp med gemensamma uppgifter och att det krävs aktivt deltagande i dessa.

Utbildningsledare

Varje YH-program har en utbildningsledare som hjälper och stöttar dig under hela utbildningen, från start till examen. Utbildningsledaren fungerar också som en länk mellan dig och utbildarna.

Terminstider

År 2025-2027
Start              Slut               Veckor           YHP
2025-08-25   2026-06-19   43                  215
2026-08-10   2027-05-07   39                  195

Ansökan

Relaterade utbildningar

Inga relaterade utbildningar hittades

Vi samarbetar med bland andra
AFRY / Akademiska Hus / Balder AB / Bygg vesta / Castellum / COOR / Einar Mattsson AB / Fasticon / Fastpartner / Gunnar Karlsén / Hedström & Taube / HSB / Hufvudstaden / Jernhusen / Mi Casa / Nabo / Newsec / Planima / Primär AB / Riba AB / Riksbyggen / Sefast AB / Spetsudden / Sustend AB / Sveriges Fastighetsförvaltning / Värmex / Vasakronan / Wallenstam / Willhem AB / WSP /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på John Ericsson Institutet, orgnr. 556701-9699 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata