Projektledare inom E-mobility och laddinfrastruktur
Du får spetskompetens att designa och etablera elektrotekniska system och laddstationer, med fokus på energieffektivitet och hållbarhet. Utbildningen ger både praktiska och tekniska färdigheter för att möta den växande efterfrågan på elektriska fordon och laddinfrastruktur. Framtidsutsikterna ser extremt bra ut.
Den här utbildningen ger dig extremt efterfrågad kompetens. Du kommer att lära dig att projektera, dimensionera och etablera laddstationer och annan laddinfrastruktur, och samtidigt ta hänsyn till hållbarhet, affärsmannaskap och tekniska lösningar.
Vad gör en laddinfrastrukturingenjör?
En laddinfrastrukturingenjör har ansvaret för att konstruera, installera och driftsätta laddstationer samt den kringliggande tekniska infrastrukturen. I arbetet ingår även att hantera den mjukvara som övervakar och styr laddningen av elfordon, betalningssystem och kommunikationen mellan fordon och laddstationer. Du behöver också känna till regler och standarder för laddkontakter och protokoll för att se till att olika elfordon och laddstationer fungerar ihop. Det är en roll som kräver en bred teknisk förståelse och förmåga att arbeta i tvärfunktionella team.
Vad ingår i utbildningen?
Utbildning ger dig omfattande kunskaper inom projektering, dimensionering och etablering av laddstationer. Du kommer att lära dig att hantera hela processen – från initialt planeringsstadium till driftsättning och underhåll av laddinfrastruktur. Du får dessutom verktyg för att arbeta med digitala lösningar, inklusive AI och automatisering, för att optimera effektiviteten i ditt arbete.
Framtidsutsikter
Behovet av laddinfrastruktur för elfordon växer snabbt i takt med den ökande användningen av elektriska fordon. Enligt branschorganisationen Bil Sweden förväntas andelen elektrifierade fordon utgöra 20% av alla personbilar år 2025, motsvarande en miljon laddbara fordon. Till år 2030 förväntas detta antal öka till 2,5 miljoner fordon, vilket motsvarar 50% av fordonsflottan. Detta ökar behovet av kvalificerade ingenjörer som kan bygga och underhålla laddstationer och laddinfrastruktur.
Idag är behovet av laddinfrastruktur stort och det växer snabbt. Den ökande användningen av elfordon, både bland privatpersoner och inom kommersiell trafik, driver på efterfrågan på snabb och utbredd laddinfrastruktur. Det kommer finnas ett stort behov av specialister inom laddinfrastruktur inom installation, drift och underhåll”, Håkan Berlin, OneNordic.
Kompetenser och färdigheter
Efter avslutad utbildning kommer du att ha utvecklat förmågan att:
- Arbeta självständigt och med ett helhetsperspektiv inom projektering och etablering av laddinfrastruktur.
- Bedöma och lösa tekniska problem och hantera hela projekt från planering till drift.
- Kommunicera tekniska lösningar och samarbeta effektivt med olika aktörer inom branschen.
- Tillämpa hållbarhetsprinciper och arbetsprocesser som minimerar miljöpåverkan i projekt och lösningar.
- Använda digitala verktyg, inklusive AI och automatisering, för att effektivisera arbetsuppgifter och förbättra resultaten inom projektering och drift av laddinfrastruktur.
Yrkesmöjligheter
Som utbildad laddinfrastrukturingenjör är du kvalificerad för flera olika yrkesroller, bland annat:
- Laddinfrastrukturingenjör
- Projektledare för laddinfrastruktur
- Servicetekniker för laddstationer
- Teknikingenjör inom elektromobilitet
- Utvecklingsingenjör för laddinfrastruktur
Praktikperioder
Ungefär 25 procent av studietiden gör du praktik på olika företag inom branschen. Detta ger dig en bra inblick i yrket och en chans att skapa kontakter som kan leda till jobb efter examen. LIA-perioderna är på heltid och sker oftast på plats hos företagen. Många arbetsgivare finns i storstäderna, så om du bor på en mindre ort kan det vara nödvändigt att resa. Tänk på att du kan behöva ett utdrag från belastningsregistret när du söker din LIA-plats.
Kvalitetsauktoriserad
Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här.
Nära samarbete med branschen
John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det är även flera välkända företag som har varit med att ta fram utbildningen:
Göteborg Stads Bostadsaktiebolag, EDRI Sweden AB, Onefocus AB, Tyréns Sverige AB, LexEnergy North AB, Wudd Construction AB, Skogsmunken AB, One Nordic AB, Assemblin El AB, Prudent Nomad AB, Prenify AB, Skråmträsk Saloon AB, Beyond Imagination AB, Olle Hartwig AB, MyFlow Learning AB, ChargeNode AB, Logistik 27 AB, Eliptis AB, Provea surface technology ab, Investkusten AB, CareOn Interim, Consid AB, Houseparetner AB, Recharge Sweden AB, Konsultkusten AB.
YH-utbildningen är kostnadsfri
Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).
Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.
John Ericsson Institutets Yh-program och korta Yh-kurser bedrivs med tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan