Fastighetsförvaltare – för dig som gillar människor och teknik
Titti Larsson studerar till Fastighetsförvaltare i Göteborg. Här berättar hon hur det är att studera på JEI och vad man lär sig på utbildningen Fastighetsförvaltare. Hon bjuder även på fem smarta tips till dig som ska börja studera i höst.
Foto: Thomas Andreasson, SFV
Vad gjorde du innan studierna?
– Jag har arbetat inom sjukvården i 24 år. Har arbetat vid Angereds Närsjukhus de senaste 11 åren på en hjärt- och diabetesmottagning.
Vilka är dina stora intressen
– Mina intressen är inredning, matlagning, trädgård, blommor, vackra hus och platser. Jag har även varit smyckesdesigner på hobbynivå, ”Pärlor på tråd” var min design dé.
Jag är genuint intresserad av andra människor
Varför valde du att studera till fastighetsförvaltare?
– Det är intressant med fastigheter och livet i- och omkring dem, ett boende eller en arbetsplats är så viktig för människor. Jag tycker om att planera underhåll och göra förbättringar i fastigheterna för att hyresgäster, besökare med flera skall trivas och ha det bra. Det är intressant med den digitala utvecklingen av fastigheterna men också att bevara fastigheterna och göra så lite åverkan som möjligt på dem.
– Jag är genuint intresserad av andra människor och arbetet som fastighetsförvaltare består till stor del av att ha kontakt med många olika människor, allt från boende, lokalhyresgäster till entreprenörer, leverantörer, kommunen och myndigheter. Man gör nytta både för samhället och för miljön med tanke på hållbarhet, det tycker jag är viktigt och det arbetet gillar jag. Jag kände att jag var redo för mer ansvar och ser fram emot att ha en varierad miljö att arbeta i.
Vad fick dig att välja John Ericsson Institutet?
– Läget, läget, läget, det är det som betyder mest. För mig har det varit smidigt att pendla till och från skolan i Göteborg, både med bil och med kommunal trafik. Skolan ligger på rätt sida av staden för min del och det är promenadavstånd till centralstationen.
Vilka är de största fördelarna med YH-upplägget?
– Det är på en lagom nivå och varierat, teori varvas med praktik. Man får ganska snart omsätta teorin man lärt sig i praktiken och det är fantastiskt att få den kopplingen. Det är en fördel att ha två dagar hemma då man har egenstudier.
Hur är lärarna?
– Många har en gedigen och bred arbetslivserfarenhet från fastighetsbranschen men även från andra branscher.
Kommer sakna alla klasskamraterna när vi splittras
Hur är stämningen i klassen?
– Skulle jag säga är väldigt fin. Jag upplever att alla kan prata med alla, vi hjälps åt om det skulle behövas och vi arbetar då och då i grupper vid olika moment. Jag har bara bra erfarenheter från grupparbeten. Kommer sakna alla klasskamraterna när vi splittras men hoppas på att stöta på dem med jämna mellanrum ute i arbetslivet. En del kommer jag även behålla kontakten med lite mer.
Vilket ämne har varit mest intressant?
– Å, det är många ämnen som varit intressanta. Jag skulle säga alla. Men får jag bara välja några ämnen så skulle det vara juridik och byggnadens installationer samt fastighetsteknik. Men jag tycker alla kurser varit fantastiska och jag har lärt mig så mycket samtidigt som jag märker att man har stor nytta av tidigare arbetslivserfarenheter när det gäller exempelvis ledarskap och arbetsledning, projektledning och arbetsmiljökunskaper med mera.
Många aha-upplevelser, verkligen
Har du fått någon Aha-upplevelse under utbildningen?
– Många aha-upplevelser, verkligen. Exempelvis att omfamna det ”nya” som exempelvis fastighetsautomation och AI. Kassaflöde och känslighetsanalys, vilken stor roll siffrorna har som man stoppar in. Driftnetto! Pacta sunt servanda, avtal skall hållas. Annat jag har tagit med mig är att alltid tänka på ”vad en fastighet var projekterad för, från början”. Citaten kommer från vår uppskattade lärare Leif Persson som har många kloka insikter med sig som han förmedlar till oss. Detta är bara några av mina Aha-upplevelser.
Var har du gjort din LIA-praktik?
– Under min första LIA var jag på Stiftelsen Chalmers studentbostäder. Det var fantastiskt roligt. Jag gick mestadels med bovärdarna men var även runt hos alla andra olika yrkeskategorier som arbetar där och fick en närmare inblick i vad deras arbete består av. Det blev som en introduktion till fastighetsbranschen kan man säga som jag kommer att ha nytta av i min framtida roll som förvaltare. En väldigt trevlig arbetsplats.
– Min andra LIA gjorde jag på Statens fastighetsverk vilket verkligen var drömmen för mig som har ett intresse av historiska platser och byggnader. Fastighetsbeståndet varierar stort då man förvaltar både öar, sjöbodar, slott, gravfält, fästningar och fyrar. Dagarna varierar stort, ena dagen sitter man i en båt ut till Pater Noster och andra dagen på ett tåg till Varberg och fästningen eller till Halmstad och slottet.
Den tredje LIA:n kommer jag att fortsätta göra på Statens fastighetsverk i Göteborg.
När du tar examen, vad vill du jobba med och vart?
– Jag tycker att väldigt mycket är spännande. Men helst av allt vill jag arbeta hos en fastighetsägare som då äger sina egna fastigheter och som har som plan att förvalta dem under en lång tid. En fastighetsägare som är måna om både fastigheter och sina bostads- och lokalhyresgäster. Drömmen är att arbeta på Statens fastighetsverk med de riktigt gamla fastigheterna och med den stora variationen i fastighetsbeståndet. Jag älskar att vistas i- och förvalta dessa miljöer, både på grund av dess historia, dess variation och dess vackra arkitektur.
Jag kan varmt rekommendera skolan.
Rekommenderar du skolan?
– Jag kan varmt rekommendera skolan. Det blir vad man gör det till skulle jag säga. Går man in för utbildningen och har tydliga mål med vad man vill prestera och tar eget ansvar, närvarar på lektionerna och har ett genuint intresse av fastigheter och fastighetsförvaltning så lär du dig otroligt mycket.
Dina 5 tips till de som ska studera?
1, Viktigt att ha ett genuint intresse av både människor och fastigheter och dess teknik- och funktion och vara motiverad till att studera.
2, Närvara på lektionerna, både på plats och på teams. Följ med från början i alla kurser och ha en struktur för hur du lägger upp dina egna studier så du förvaltar tiden väl.
3, Du är ditt ”varumärke” och tänk på att dina klasskamrater är dina framtida kollegor i branschen. Förvalta relationer väl både i klassen och ute på dina praktikplatser.
4, Sök LIA i god tid, tänk brett, använd dina kontakter. Lägg mycket tid i början på utbildningen att utforma CV och ett bra personligt brev. Vad kan du bidra med till den LIA-platsen som du söker? Varför söker du dig just till dem?
5, Håll dig uppdaterad med vad som händer i fastighetsbranschen, med information från skolan, från utbildningsledare, lärare och klasskamrater. Var med vid branschdagar, mässor och då arbetslivsrepresentanter kommer och presenterar sina fastighetsbolag eller verksamheter.
Här kan du läsa mer om YH-programmet Fastighetsförvaltare